Dogs Love It - Een van onze klanten overleeft maar net na vergiftigd op straat
Bert was er bijna niet meer geweest zei Maud. Hij heeft kost met drugs gegeten in het Volkspark. Mooi dat de Maud via Tubantia hier aandacht aan besteedt met een waarschuwend artikel.
https://www.tubantia.nl/enschede/maud-waarschuwt-iedereen-met-een-hond-pas-op-voor-braaksel-of-ontlasting-op-straat~a9beb331/
PREMIUM
Maud van der Meij met haar hond Bertje. Het gaat gelukkig weer goed met hem nadat hij iets smerigs had gegeten in het Volkspark. © Robin Hilberink
Maud waarschuwt iedereen met een hond: pas op voor braaksel of ontlasting op straat
Maud van der Meij ziet het gebeuren. Haar hond Bertje schiet zo de bosjes in tijdens hun wandeling door het Volkspark en komt terug met een bek vol gele smurrie. Een paar uur later ligt hij doodziek bij de dierenarts. Na Bertje komen hier nog twee vergiftigde honden binnen.
Mandy de Jong 05-06-24, 12:30 Laatste update: 05-06-24, 16:49
Het is een raar verhaal, maar het gebeurt en vaker. Honden die braaksel of ontlasting van mensen eten met daarin nog restanten van verdovende middelen als drugs en alcohol. Levensgevaarlijk, weet Maud van der Meij uit Enschede nu. Haar dagelijkse wandeling met Bertje door het Volkspark eindigde vorige week donderdag in een spoedopname bij Balk Dierenarts in Hengelo. „Ik ben hier zo van geschrokken dat ik iedereen met een hond waarschuw.”
Dit soort vergiftigingen neemt volgens dierenarts Daisy Balk toe. Poepen en kotsen mensen vaker op straat? Wordt er minder goed schoongemaakt? Zeg het maar. In steden komt het relatief vaker voor dan in dorpen. „Soms gaat het maanden goed, maar nu hebben we in anderhalve week tijd al drie patiënten.” De een at braaksel van mensen, de ander poep en weer een ander vond iets ‘lekkers’ op een skatepark.
Het is niet alleen ontzettend vies, maar gevaarlijk. Veel hondeneigenaren zullen nu denken: jakkie, maar mijn hond zou zoiets nooit eten. Dit verhaal maakt echter duidelijk dat het elke hond kan overkomen. Wat moet je in zo’n situatie dan wel doen en vooral niet?
Ineens was-ie weg
Bertje (2) is een hond uit het asiel, vermoedelijk een kruising van een mopshond met een stafford en woont nu zo’n anderhalf jaar bij Maud van der Meij in Enschede. Honden dienen aangelijnd te zijn in het Volkspark, maar Bertje loopt hier net als veel andere honden vaak los. Er is een hondenuitlaatplek waar de dieren wel mogen loslopen. Bertje snuffelt wel eens aan wat, maar blijft altijd bij zijn baasje in de buurt. Hij is ook een goed opgevoede hond en eet eigenlijk nooit iets wat niet mag. „Maar ineens was ik hem even kwijt”, zegt Maud.
Toen hij terugkwam uit de bosjes had hij geel en wit slijm om zijn bek. Maud: „Het zag eruit als kots en het rook naar kots. Zo’n zure geur. Ik zocht zelf direct in de bosjes, maar vond niks.” En nee, het was niet zijn eigen braaksel. „Bertje heeft een onderbeet en ik kan direct zien of hij iets van de grond at of niet.” In nog geen halfuur tijd werd het diertje steeds zwakker. Bertje wankelde en viel weg. „Hij leek wel dronken.”
Bertje werd zo ziek dat hij snel werd opgenomen bij Balk Dierenarts in Hengelo. Snel handelen is belangrijk, omdat vaak niet meer precies te achterhalen is wat een hond nou precies at en welke dosering het dier daardoor binnenkreeg. Wat Maud zeker wist is dat haar hond in rap tempo raar gedrag vertoonde.
Gebruik geen keukenzout als braakmiddel!
Voor de dierenarts was de toestand van Bertje direct duidelijk. Daisy Balk: „Honden met dit soort intoxicaties vertonen vaak coördinatieproblemen, zwakte, braken of diarree en schuimbekken. In sommige gevallen zelfs ademhalingsproblemen.”
Waarom eet een hond überhaupt braaksel of ontlasting van mensen? Honden eten smerige dingen, is haar eenvoudige antwoord. „Hoe viezer iets ruikt, hoe lekkerder een hond het vaak vindt. En puppy’s eten sowieso alles.”
De dierenarts waarschuwt mensen daarom voor dit toenemende probleem. „Als je hond iets heeft gegeten en hij wordt ziek, gebruik dan geen keukenzout als braakmiddel!” De behandeling bestaat vaak uit het toedienen van actieve kool en infuustherapie. Herstel duurt gemiddeld één tot drie dagen.
Maud is 550 euro lichter
Maud van der Meij is nu 550 euro lichter. „En dat door een beetje kots in het park.” Maar het allerbelangrijkste is natuurlijk dat het met Bertje weer goed gaat. „Hij is veel afgevallen, dus ik heb hem de afgelopen dagen veel bijgevoerd.” En wandelen in het park? „Dat vind ik heel eng en doe ik voorlopig niet met plezier. Achteraf denk je: ik had eerder moeten ingrijpen. Daar voel ik me schuldig over.”
Toen de Enschedese hoorde dat haar hond niet de enige was die dit overkwam, toen schrok ze. „Ik had geen idee.” Nu ze er langer over kon nadenken, zegt ze: „Ik vind dat de gemeente hier iets mee moet.” Wat precies, dat is lastig. „Want een medewerker groenvoorziening vertelde mij dat menselijke uitwerpselen standaard worden opgeruimd in de stad.” Toch gaat het mis.
Het liefst wil Maud van der Meij iedereen met een loslopende hond in het park aanspreken en waarschuwen. „Dat kan natuurlijk niet, maar ik kan mijn verhaal wel op deze manier delen.”
Robert Becht
Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond
No comments yet. Login to start a new discussion Start a new discussion