>
Hoe voer ik zelf, Maria

Voor ca. 4 euro per dag heb ik drie gelukkige versgevoerde honden!

Ik ben geen aanhanger van welke stroming dan ook. 
Volgens mij bestaat het beste voer voor alle honden gewoon niet!

Toch voer ik bijna nooit brok. Maar ik heb mijn honden wel geleerd brokken te eten, heel af en toe als beloningshapje, voor het geval dat het ooit nodig mocht zijn dat ze brok moeten eten. Zoals toen mijn geliefde vader in Oostenrijk overleed en ik enkele dagen de kracht niet meer had om op zoek te gaan naar barf producten en KVV (= complete vers vlees voeding) die je in Oostenrijk niet overal kunt kopen.

Afgezien daarvan dat mijn dalmatiër Nikita zwaar allergisch is (o.a. voermijt) en niet tegen brok kan ben ik van mening dat dagelijks zoveel (brok 40% tot 70%) ontsloten graan, aardappelen, tapioca ed. niet in het menu van de hond thuishoort. In de natuur eten honden nauwelijks koolhydraten.


Een vraag: hoezo, eten wij mensen niet ook dagelijks astronautenvoer want de samenstelling daarvan is toch zo perfect uitgebalanceerd?


Bijna elk mens probeert zo gevarieerd en gezond mogelijk te eten en er zijn maar zeer weinig mensen die dagelijks precies berekenen of ze wel alle nodige voedingsstoffen binnenkrijgen. Goed gevarieerd voedsel is ook bij onszelf de sleutel tot een goede gezondheid! Maar waarom hebben wij dan zo veel angst dat er tekorten ontstaan in de hondenvoeding als de hond niet elke dag alles compleet binnen krijgt?

Op de tweede plaats denk ik dat vlees en slachtafval afkomstig van dieren geschikt voor menselijke consumptie in Europa als rauwe voeding voor de honden veilig is. Het is niet nodig dit voedsel te verhitten, want in de natuur hebben hondachtigen ook geen barbecue. Naast vele andere nadelen die door het verhitten ontstaan, verdwijnen bijvoorbeeld de aminozuren taurine en lysine, nodige bouwstoffen van eiwitten die belangrijk zijn voor het lichaam. Wel let ik erop dat het vlees dat ik aan mijn honden voer afkomstig is van verantwoorde leveranciers.

Toch heb ik toen ik nog in Afrika woonde het vlees voor mijn hond Popeye gekookt want in die landen wordt vlees nauwelijks gecontroleerd. Toen Popeye heel oud was heb ik het vlees voor hem weer licht verhit want hij kon toen niet zo goed meer tegen vers (rood) vlees. Maar toen bijna 6 jaar geleden had je nog niet de keuze aan KVV voedingen zoals nu en ook geen KVV nierdieet voor een stokoude grote hond. Mijn lieve Popeye, een kruising Flatcoat retriever/ Afrikaanse straathond, is wel bijna 16 jaar oud geworden.

Normaliter krijgen mijn honden altijd rauw eten. Een uitzondering maak ik als ik bij mijn 77 jarige moeder in Oostenrijk ben. Mijn moeder doet niets liever dan de meisjes verwennen en uit de hand voeren. 
Dan k
rijgen ze deze periode licht gekookt vlees / orgaan met gemalen eierenschillen (geen bot), wat aardappelen en zalmolie en hondenkruiden want het risico dat mijn moeder van eventuele salmonella op kip of kalkoen ziek zou kunnen worden is mij te hoog. Ik weet wel dat menig barfer dit nooit zal doen, maar ik schrijf hoe ik het doe en ik houd van mijn moeder en van mijn honden.

Sinds ik Darf, CarniVoer, Alaska, Tinlo, Natudog .... in de vriezer heb (dogsloveit hondenvoer in Enschede) voer ik afwisselend KVV.

Hoofdmoot van de maaltijden is Darf. Biologisch voedsel afkomstig van slachtdieren die tijdens hun leven volgens de principes van het EKO keurmerk biologisch verantwoord gehouden en gevoerd werden. Afgezien van de kwaliteit van het voer voor onze honden (en ze vinden het zeer lekker) hebben wijook een verantwoording voor het dierenwelzijn van alle dieren en het milieu.

Als afwisseling en om erop te kauwen krijgen ze tussendoor – o.a. van Kiezebrink - hertenvlees, hazenvlees, eendennekken, kippennekken, konijnkarkas, eendenkarkas, etc. en af en toe een grote lap pens.

(Pas op! Geef nooit gekookte botten! Geef geen vleesbotten aan honden die niet gewend zijn vers vlees te eten! Als u het eng vindt botten te voeren: dit is niet nodig want in de genoemde KVV merken zit gemalen bot in de juiste verhouding. Ik ken vele mensen die KVV (= complete vers vlees voeding)voeren en i.p.v. bot rawhide of runderkophuid e.d. als kauwproducten geven). Info over het voeren van botten www.barfplaats.nl en: www.barf-natuurlijk.nl.
 
Doordat elke dalmatiër de aanleg heeft om uraatstenen te ontwikkelen is het belangrijk in de voeding ook op het purine gehalte te letten. Daarom krijgen ze naast het KVV ook maaltijden met hoofdzakelijk paardenspiervlees uit een slachthuis in onze regio. En ook tussendoor een maaltijd uit eieren, yoghurt, gepureerde groente en hüttenkäse. Soms vervang ik de verse groente in dit prakje door gedroogde groentes en alfalfa, dat vinden ze lekkerder.

Bij Nikita werd mij i.v.m. haar atopische dermatitis en haar niergeschiedenis (een van haar nieren werkt nauwelijks door atopische ureters waaraan ze geopereerd is) door dierenartsen geadviseerd dagelijks omega-3 aan haar voeding toe te voegen. Dit doe ik door de farmaceutische kwaliteitsmerken Doils en Lunderland zalmolie af te wisselen. Ook 100% groenlipmosselen voeg ik aan haar voeding toe want ook daarin zijn hoogwaardige natuurlijke omega-3 vetzuren en gelijktijdig ook stofjes die helpen haar gewrichten soepel te houden. Om de week voeg ik levertraan voor de vitamine A en D toe. De omega-3 olie stapelt zich op in het lichaam, daarom is het ook niet zo erg dat ik het weleens eens weglaat of gewoonweg vergeet!

Mocht Nikita weer eens, doordat haar iemand te veel gedroogde snacks gevoerd heeft, diarree  krijgen geef ik haar onmiddellijk weer een week of zo probiotica. (Ook in gedroogde long e.d. kan voermijt zitten, een enkele keer verhit ik sommige droogproducten voor haar nog eens in mijn oven – ook diepvriezen wil helpen). Nikita is op 9 maart 2003 geboren en tot nu toe gaat het zeer goed met haar, dat blijkt ook uit de jaarlijkse bloedonderzoeken en echo’s van de nieren!

Zijn wij ergens op vakantie (behalve bij mijn moeder) dan koop ik gewoon rundergehakt, kip etc. uit de supermarkt. Soms kun je in de supermarkt/ dierenwinkel ter plaatse het een of ander KVV kopen. Ik neem wat gemalen eierenschillen, gedroogde groente en de zalmolie mee, dat werkt perfect!

Ik ben zo dankbaar dat ik toen Nikita met ca. 18 maand zo zwaar allergisch was (bloedend kapot gebeten pootjes, onderkin nat en rood, zware diarree)de moed gehad heb haar over te zetten op 100% vers voer.

Misschien klinkt het ingewikkeld of duur een hond zo te voeren als ik. Maar het enige wat je nodig hebt is een vriezer en goede KVV leveranciers. Mijn twee volwassen Dalmatiërs en mijn volwassen Cavalier King Charles krijgen samen dagelijks ca. 1000 tot 1100 gram voer. Gemiddeld dus ongeveer tussen 3,50 en 5,50 euro per dag.

Het is zeer zeker niet nodig zo afwisselend te voeren als ik het doe. Maar ik heb gewoon plezier op jacht te gaan naar goed voedsel voor mijn honden. Jarenlang was dit echter ook noodzakelijk want er was toen geen leverancier zoals bijvoorbeeld Darf of …. 

Voor dit bedrag heb ik drie gelukkige volwassen honden (samen 68 kg) die het uitstekend op het KVV voer doen en weinig dierenarts kosten. Obonya vom Teutoburger Wald (geb. 23 oktober 2007, 27 kg) eet sinds ze met 8 weken bij ons kwam wonen alleen rauw vers vlees voedingen (ca. 350 tot 450 gram per dag). En ze doet het uitmuntend op shows www.obonyas-pride.nl. Op 10 maart 2011 is haar nestje geboren en alle pups zijn met KVV opgegroied en 5 van de pups worden geheel vers gevoed bij hun nieuwe eigenaar. Hier enkele keurverslagen van de 8 maand oude pups (en veel info over ons netstje) . Een hondje is bij ons gebleven, Obonyas-pride Anna-Tevka en ook zij wordt uitsluitend vers gevoerd.

Bij Cavalier Mara (geb. 7 mei 2004) had ik toen ze pup was nog afgewisseld met brok. Omdat ik het toen nog niet beter wist. Nu eet ook zij ca. 100 tot 125 gram vers vlees per dag.

Nikita (geb. 9 maart 2003) heeft nauwelijks last meer van haar allergische aanleg. Nikita eet op haar leeftijd ca. 300 tot 400 gram KVV per dag, en is met 30 kg nog steeds een beetje te zwaar.

Daarnaast krijgen ze bijna elke dag of een stuk runderlong, een pensstaafje of een stuk gedroogd vlees of visjes of ...

Let op: jonge opgroeiende honden hebben wel meer vlees per dag nodig. Het blijft nodig per hond met de ogen (of weegschaal) te voeren.

Het klinkt erg moeizaam, maar met een hond als Nikita is alles wel iets ingewikkelder. Allergisch, kapotte nieren op puppy leeftijd en een licht haartruis. Maar ik ken honden die per maand enkele verschillende merken KVV eten, honden die al jaren (zelfs 8 jaar) hetzelfde KVV dagelijks eten, honden die hele prooidieren eten zonder groentes, honden die enkele dagen KVV eten en enkele dagen brok en ik ken honden die barfen volgens de regels. Ik ken ook honden die brok krijgen met af en toe een bakje pens. En honden die brok krijgen en daarnaast met de pot mee eten.

Maar ik ken ook andere (niet alleen allergische) honden die echt opgeknapt zijn na het overzetten op vers. Tijdens mijn jarenlange training op de hondenschool heb ik bij vele honden positieve gedragsveranderingen gezien door versvleesvoeders in combinatie met omega-3 zalmolie. Ik geloof dat ik na zoveel lezen en zelfstudie het best mogelijke doe voor mijn honden. Ik heb mij er echt in verdiept! Vele links kunt u vinden op www.dogsloveit.info.

Er zijn vele wegen die naar Rome ... voeren. Dit is mijn weg. Voer is goed als je hond het er goed op doet!

Daarnaast probeer ik met mijn honden volgens de Natural Dogmanship ® filosofie te leven. Mijn honden willen zo graag werken voor hun eten! Er is niets leukers dan de voerdummy te zoeken, te apporteren, de voerdummy na de jacht zelf in hun bek te dragen en uiteindelijk het ‘zelfverdiende’ uit de voerdummy eten! Naast met mij samen te werken krijgen mijn honden overigens ruim de gelegenheid te zwemmen en vrij over ‘stok en steen’ te ravotten.

Mocht u nog vragen hebben, kunt u mij altijd een mailtje sturen. info@dogsloveit.nl