>

 

ALLES WAT JE ALTIJD AL WILDE WETEN OVER VERS VLEES VOEDING VOOR DE HOND OF KAT

 

Hond geniet van bot en KVV

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waarom Vers Vlees voor je hond of kat?

Mensen die hun hond of kat vers voer doen dit omdat ze er van overtuigd zijn dat dit beter is dan een brok voeren. Verder zijn er honden die gewoon geen enkele brok verdragen en de eigenaar is dus gedwongen om vers vlees te voeren. 

De belangrijkste overweging is dat koolhydraten (tarwe, rijst, aardappel, maïs, tapioca, gierst etc…) een onnatuurlijke voedingsbron voor honden, en zeker katten, zijn. Iedere brok, zonder uitzondering, bevat minimaal 30% koolhydraten.

Vers vlees is

  • GEZONDER
  • LEKKERDER
  • DUURZAMER
  • NATUURLIJKER
  • MILIEUVRIENDELIJKER
  • DUIDELIJKER: SAMENSTELLING: JE WEET WAT JE VOERT

Hoe groot is het marktaandeel Vers Vlees Voeding?

In de VS verdubbelde de rauw vlees omzet in 5 jaar. Toch is het marktaandeel nog steeds slechts enkele procenten. Voor Nederland zijn er moeilijk getallen te vinden. Net zoals in de VS waarschijnlijk rond de 5%. Ongeveer 100,000 honden in Nederland genieten van vers vlees.

Waarom voeren er zo weinig hondenbezitters vers vlees of KVV?

  • De fokker van mijn hond voerde brok ABC, dus dat zal wel goed zijn.
  • De dierenwinkel om de hoek raadde brok XYZ aan
  • Vele hondenbezitters verdiepen zich niet of nauwelijks in de voeding van hun hond. Onwetendheid dus.
  • Men denkt dat een goede KVV toch niet uitgebalanceerd en compleet is, en er dus tekorten op kunnen treden.
  • Een brok voeren is makkelijk.
  • Mensen denken dat vers vlees voer heel erg duur is.
  • Sommige hondeneigenaren vinden vers vlees vies en/of hygiënisch.
  • Angst voor enge beestjes. Mensen denken dat KVV vol zit met bacteriën en parasieten en de hond en mens hier ziek van kan worden.
  • Men denkt dat de hond gewend aan vers vlees tijdens een vakantie de brok weigert. 
  • Een offensief tegen vers vlees (KVV) door de brokfabrikanten, sommige dierenartsen en enkele dierenwelzijnsorganisaties veronzekert de .hondenbezitter. Klik voor een doordenkertje.
  • Er bestaat geen KVV voor speciale rassen en/of levensfase. (speciaal geformuleerd voor de oudere, maar nog steeds actieve Labradoodle; heeft u ooit in de supermarkt boerenkool zien liggen speciaal voor de actieve senioren??)
  • De meeste KVV's bevatten geen supplementen met allerlei gezondheidsclaims die van uw brok een "functional food" maken. Het is veel efficiënter en goedkoper om deze zelf toe te voegen (een lepeltje zalmolie of groenlipmossel...of....)
  • Er zijn hondenbezitters die vinden dat er ontwerpfouten in de natuur zitten. Roofdieren moeten vegetariër of veganist worden.
  • Er zijn hondenbezitters die menen dat een hond graan, mais, aardappel of ander vorm van zetmeel nodig heeft. (zelfs Eukanuba en de instanties voor diervoeding beweren het tegendeel).
  • Er wordt gewaarschuwd voor een te hoog eiwit gehalte. (vos, wolf, hond of jackhals eet geen hele fazant op, dat is slecht want er zit te veel eiwit in). 
  • Er is geen STER reclame waar je kunt zien hoe lekker een hond vers vlees vind. Wel hoe lekker hij de brok vind en hoe gezond die is.
  • De hondenbezitter gebruikt het vriesvak liever voor zijn eigen hamburgers, saté en pizza's.
  • De eigenaar is er van overtuigd dat het het beste is om zijn hond een leven lang de zelfde brok te blijven voeren.

Sinds wanneer worden honden vers gevoerd?

Hoe honden gevoerd werden in de eerste helft van de vorige eeuw kun je lezen in de literatuurstudie hoe men vroeger voerde. Het oudste geraadpleegde boek is uit 1934.

Brokken zijn pas rond 1960 populair geworden. Er zijn altijd hondenbezitters geweest die geen brok voerden. Twee Australische dierenartsen publiceerden onafhankelijk van elkaar een boek over vers voeren. Ian Billinghurst schreef het boek ““Give your dog a bone” (1993) en Tom Lonsdale schreef “Raw Meaty Bones” (2001). Het BARFEN, werd populair in VS en Europa. Gemak dient de mens, en in plaats van het zelf inkopen van de ingrediënten bij veelal slachthuizen, kwam Kant en Klaar Vers Voer (KVV) op de markt.

En wat is BARF?

Barf (Bone and Raw Flesh of Biological Appropriate Raw Food) is de benaming voor het zelf samen stellen van een menu uit rauw vlees, botten, en eventueel groente, fruit, yoghurt, eieren, supplementen. Lees je vooral goed in als je dit wilt. Er is veel informatie te vinden op BarfPlaats.nl.

Welke Boeken en Websites over BARF en KVV zijn er?

Na de publicatie van de oer-BARF boeken door Billinghurst en Lonsdale zijn er heel veel boeken geschreven over het zelf samenstellen van een honden of katten maaltijd.

De Nederlandse dierenarts Tannetje Konings schreef het uitstekende boek  “Voer voor Carnivoren”.

Op de website BarfPlaats vind je alle informatie over vers voeren en de oprichter van deze site heeft het boek Rauwe Voeding voor Honden gepubliceerd.

Ook de website Voerwijzer heeft veel informatie.

Een recent (2018) boek, Rauw Voer Voor Honden en katten, geschreven door 4 top specialisten (Dr Nijboer, gedurende vele jaren hoofd voeding van Dierentuin Blijdorp, Dr Corbee specialist diervoeding Rijksuniversiteit Utrecht, Dr Bosch specialist diervoeding Wageningen University and Research en Post, MSc gespecialiseerd in diervoeding en werkzaam bij Kiezenbrink, een van de twee merken KVV in ons assortiment.

En nog veel meer.

Welke stromingen zijn er binnen de vers voer wereld?

  • Biologically Appropriate Raw Food of Bones And Raw Flesh (BARF) BARF is het zelf samenstellen van het menu voor je hond bestaande uit bevleesde botten en organen van 4 verschillende diersoorten aangevuld met groenten, fruit, kruiden, melkproducten, eieren, vet/olie etc.
  • Kant en klaar vers voer (KVV) of Compleet Vers Voer. Commercieel geproduceerd diepgevroren voer van de hond bestaande uit een of meerdere vleessoorten, eventueel aangevuld met groenten, vruchten, supplementen, olie, graan of rijst...
  • Natuurlijk Rauw Voer (NRV) gaat uit van de gemiddelde samenstelling van een prooidier en kan zowel als KVV als BARF gevoerd worden. Er worden geen verdere ingrediënten toegevoegd.

Er bestaat geen enkele wettelijke basis voor deze wat gekunstelde indeling, en de producent is vrij om zijn voer KVV, of NRV, of vers vlees voor de hond of wat dan ook te noemen, zolang de ingrediënten niet verhit zijn.

Welke merken KVV zijn er op de Nederlandse markt?

De populariteit van vers vlees voeren in Nederland is duidelijk als we naar de toename van merken kijken. Tien jaar geleden waren er ongeveer 10 merken op de markt.

Anno 2020 loopt het aantal merken richting 100 (zie https://www.voerwijzer.com/kvv-vergelijken/?_sfm_compleet_door=4)

Er zijn echter maar een beperkt aantal bedrijven dat KVV produceert, de meeste merken komen als “private label” uit dezelfde gehaktmolen.

Nederlandse producenten van KVV zijn oa  DARF, Kiezebrink, Mulder, SAR, HaaksBarf, Lotgering, AHV-Breda, Rodi, Tammenga, Prins, Energique,…...

Dog Love It verkoopt geen private label KVV, we kopen rechtstreeks bij de producent in.

Welke diersoorten worden gebruikt om KVV te produceren?

Alle dieren die wij mensen ook consumeren: kip, rund, lam, geit, kalkoen, gans, eend, konijn, wild, vis, fazant, paard….Ik ken geen KVV met varken. Verder, hoe meer variatie hoe beter. Vis is erg gezond, als het niet te veel gevoerd wordt. Kiezebrink brengt ook KVV met insecten eiwit op de markt.

Wat vindt je dierenarts van rauw vlees?

Tja, jij, je hond, je dierenarts en geen brok willen voeren. Een soms wat moeilijke situatie. Gelukkig zijn er steeds meer dierenartsen die positief staan t.o.v. KVV.

Een van onze klanten rapporteerde dat hij regelrecht door zijn dierenarts onder druk gezet werd om over te stappen van vers vlees op brok. Hij zou zijn hond ziek maken met KVV. De blakende gezondheid van onze honden werkten gelukkig overtuigend.

Begint je dierenarts over de gezondheidsrisico's voor jouw (je bent niet zwanger en hebt een goede gezondheid) vraag hem dan waarom dierenartsen zo begaan zijn met de menselijke volksgezondheid, en waarom je van huisartsen niets hoort over de mogelijke risico's van vers voer. De dierenarts is er voor uw hond of kat, uw huisarts voor uw eigen gezondheid. Kan uw dierenarts (of uw huisarts) een geval noemen waar een hondeneigenaar ziek is geworden door het voeren van KVV.

Begint je dierenartsen over de mogelijke tekorten aan voedingsstoffen in KVV vraag hem dan waarom de instanties die zich bezighouden met de menselijke volksgezondheid aanraden om vers, afwisselend, en zelfbereid te eten, terwijl de dierenarts aanraadt om dagelijks, vaak het gehele leven lang, de zelfde astronautenbrokken te vervoeren. 

Deze CARTOON vat het samen!

En verder hoe het kan dat er in Nederland minimaal 100,000 honden vers gevoerd worden, en daar vaak heel oud op worden, als KVV zo ongezond zou zijn.

Gaan vers vlees voeren en Homeopathie goed samen?

Veel honden eigenaren die hun huisdier een alternatieve medische behandeling geven zoals homeopathie, acupunctuur voeren hun honden vers.

Begrijpelijk als je bedenkt dat deze hondenbezitters in eerste instantie hun honden met natuurlijke middelen proberen te genezen. Vers vlees is het meest natuurlijke voer dat je een hond of kat kunt geven.

Zijn etensrestjes en met de pot mee eten gezond?

Uiteraard overleefde honden lang op beesten die zij zelf vingen en de etensresten die ze op mochten eten. Blijven er wat aardappelen, groente en een gehaktbal over dan zal je hond dit met veel smaak opeten, en is dit een nuttige afwisseling en aanvulling op zijn dagelijks menu. Er zijn veel honden die dol zijn op een stukje fruit, ei of yoghurt en dit is heel gezond. Dagelijks alleen maar de overblijfsels is erg ongezond. Doe dit niet

Wat mag je hond echt nooit eten?

Chocolade, druiven/rozijnen Xylitol (zoetstof) en avocado's zijn ronduit giftig met een mogelijk DODELIJKE afloop!!

Pas met name op voor de zoetstof Xilitol die in heel veel producten zitten zoals oa. in kauwgum, pepermunt, ontbijtkoek en frisdranken. Let bij "Minder Suiker" producten op, welke zoetstof er gebruikt wordt. Veder zijn er groenten, noten, fruit die niet erg gezond zijn.

Zie de website van TINKI voor een uitgebreid overzicht

Is vers vlees voor de hond "compleet" (volledig) en "Balanced" ((uit)gebalanceerd) ?

Eerst maar even het juridische aspect. De EU verordening Nr. 767/2009 art. 3.2,i :„volledige diervoeders” zijn mengvoeders die door hun samenstelling toereikend zijn als dagrantsoen.

Met andere woorden, als uw hond of kat er niet dood van gaat is het voer “compleet”.

(Uit)gebalanceerd (Balanced) is juridisch niet gedefinieerd. Ik mag een portie gekookte aardappelen in een zak stoppen en dat Balanced noemen.

De Fediaf, de Federatie van Europese Huisdier Voedsel Producenten, geeft regelmatig, in samenwerking met de EU aanbevelingen uit: Voedings Richtlijnen voor Volledig and Aanvullende Voedsel voor Katten en Honden.

Hierin aanbevolen aan welke voorwaarden voedzaam, veilig en volledig voer moet voldoen, en zijn absoluut niet bindend. De normen worden voor een groot gedeelte overgenomen van de US National Research Council (US-NRC), die de normering uitbesteed aan vertegenwoordigers van de diervoedselindustrie en vastgelegd door de AAFCO, de US evenknie van de FEDIAF.  (Voor meer hierover)

Kortom, de richtlijnen dienen de industrie, en zo is het minimum eiwitgehalte volgens de FEDIAF slechts 18%, en mag zulk voedsel compleet en gebalanceerd heten. De kwaliteit van het eiwit, plantaardig of dierlijk, uit bulk vleesmeel of dierlijke bijproducten, het speelt geen rol. Noch de Amerikaanse noch de Europese richtlijnen geven reppen over koolhydraten. Een hond of kat heeft geen koolhydraten nodig. En een kat nog minder.

Sommige fabrikanten voegen een premix (supplementen) toe om aan de FEDIAF normen te voldoen.

Volledig-Compleet volgens het BARF principe is als je de hond of kat afwisselend 4 verschillende diersoorten voert. Uiteraard is ook dit zonder enige juridische waarde.

Een goed merk KVV, als je verschillende diersoorten afwisselend, is dus volledig en uitgebalanceerd. Wel raden wij aan om regelmatig een lepeltje zalmolie toe te voegen. Koop een gezuiverde olie in verband met opstabeling van zware metalen.

Puur praktisch, er zijn miljoenen honden die wereldwijd een goede KVV krijgen en hier gezond oud op worden. Onze 11 jaar oude Dalmaat en 14 jaar oude King Charles hebben nooit brok gehad, en daarom is ons voer dus ook formeel volgens EU richtlijnen “Compleet”.

Theoretisch is "balanced en compleet" dat het voer alle noodzakelijke voedingsstoffen (aminozuren, vetachtige stoffen) en micro-nutriënten bevat per eenheid geleverd energie.

Wat zit er nu precies in KVV?

De basis van iedere KVV is vlees en organen door de gehaktmolen, verpakt, en ingevroren. Organen zijn long, pens, milt, lever, nier, hart, maag, uier, darmen.  

Alleen deze ingrediënten zouden tot Calcium gebrek lijden. Botontkalking bij volwassen honden en ernstige skelet problemen bij opgroeiende pups. Goede KVV malen botten mee. Bot bestaat voornamelijk uit Calcium en Fosfor. Fabrikanten die geen bot meermalen voegen een supplement (premix) toe. Dat is althans te hopen. Pas op met of super goedkope of Duitse producten. Hierin is vaak geen Calcium toegevoegd, als gemalen bot of als supplement. Uw moet uw honden dan zelf regelmatig zachte botten geven die ze op kluiven. Met het mogelijke risico op verstopping. 

De verhouding vlees: orgaan : bot varieert per fabrikant. Bot is goedkoop! De meeste KVV bestaan voor 10-20% uit bot, 20-30% uit organen en 50-70% uit vlees. En hier scheiden de wegen. Veel merken bevatten alleen vlees, bot en orgaan en veel merken proberen door ingrediënten toe te voegen (graan, rijst, aardappel) de prijs te drukken, met allerlei supplementen (olie, kruiden, groenten en fruit) het product hoogwaardiger te maken, of door toevoegen van vitamines en sporenelementen aan de FEDIAF aanbevelingen te voldoen, en zo het predicaat “Compleet” te claimen. 

Of een hond (dagelijks) groenten en fruit nodig heeft is een punt van discussie.

Qua ingrediënten is de KVV voeding veel helderder dan brok of blikvoer, zie de samenstelling van een willekeurig A-merk:

En wat zit er in een brok?

Eukanuba als willekeurig voorbeeld van een "Premium"Brok.

In Eukanuba Adult Medium Breed Kip zit: 

Gedroogde kip en kalkoen 28% (kip 16%), tarwe, maïs, dierlijk vet, sorgo gierstmeel, gerst, gedroogde suikerbietenpulp (2,9%), hydrolysaat van dierlijk eiwit, gedroogd ei, kaliumchloride, visolie, natriumchloride, natriumhexametafosfaat, calciumcarbonaat, fructo-oligosacharide (0,29%), lijnzaad. vitamine A (45.595 IE/kg), vitamine D3 (1.513 IE/kg), vitamine E (253 mg/kg), béta-caroteen (5,0 mg/kg), L-Carnitin (50 mg/kg) koper [als kopersulfaat-pentahydraat] (60 mg/kg), jodium [als kaliumjodide] (4 mg/kg), ijzer [als ijzersulfaat-heptahydraat] (797 mg/kg), mangaan [als mangaansulfaat-monohydraat] (60 mg/kg), mangaan [als manganoxide] (43 mg/kg), zink [als Zinkoxide] (277 mg/kg).  

ruw eiwit 26.0 %, ruw vet 15.0 %, ruwe as 7.2 %...Dus koolhydraten ongeveer 100%-26%-15%-7% = 52%

Plus nog een stukje heerlijke klanten misleiding: “Het hoofdbestanddeel is kippenvlees”. Ja, omdat de koolhydraten in tarwe, maïs, sorghum, gierstmeel, gerst, gedroogde suikerbietenpulp samen gevoegd zijn, die samen ongeveer 52% zijn. Omdat tarwe en maïs voor het dierlijk vet staan zit er dus minimaal 15 % maïs en minimaal 15 % tarwe in het voer, plus 20% gerst en sorgo. Sorgo, gierst en gierstmeel is precies het zelfde. Maar Eukanuba wil niet dat dit vooraan staat, dus wordt het plantaardige hoofdingrediënt opgesplitst. Klantenverlakkerij.

Zoals bij de brok is er een groot verschil in transparantie tussen de verschillende merken. De nieuwe lijn van Kiezebrink KB-Raw  van Kiebrink is een voorbeeld voor de industrie, met een zeer gedetailleerde ingrediëntendeclaratie. Bij de Biologisch DARF wordt op het etiket zelfd de herkomst landen van de verschillende ingrediënten gedeclareerd.

Hoeveel verschillende eiwitbronnen zijn nodig?

Hoe gevarieerde hoe beter. Varieer spiervlees met organen en neem iets wat loopt, iets wat vliegt en iets wat zwemt als basis.

Vis, vooral vette vis is heel gezond, maar pas op met te veel vis, dat is ook weer niet zo gezond. Je kunt overwegen een eiwitbron nooit te voeren (bijv paard of konijn). Als je hond ooit een eiwit allergie krijgt kun je daar op terug vallen.

Variatie van verschillende eiwitten hangt ook samen met de gebruikte organen. Huid, spieren, organen bestaan allemaal grotendeels uit eiwitten. Hoewel pens gezond en lekker is , behoeft geen toelichting dat alleen maar pens voeren heel erg eenzijdig is.

Wat moet er op het etiket staan en is de informatie zinvol?

Men moet nogal wat juridische en voedseltechnische kennis hebben om voer te beoordelen op basis van de informatie op het etiket.

Naam van de fabrikant, traceability info, houdbaarheid, voor welke dier, volledig/aanvullend, samenstelling met weinig specifieke hoofd categorieën zoals dierlijke bijproducten, granen, vet en olie, additieven in volgorde van gewicht percentages.

Verder een analyse: Eiwit, Vet, As en Vezels en vochtgehalte alleen bij nat voer (vocht meer dan 14%).

Koolhydraten hoeft niet vermeld te worden. Een merkwaardige regel uit die brokken industrie met achterliggende gedachte dat "koolhydraten niet essentieel zijn voor hond of kat".

Eigenlijk kun je er weinig tot niets mee.

Ik verbaas mij altijd over de vele deskundigen op internet fora die menen uit de etiketten de kwaliteit van een voer te kunnen beoordelen.

Op basis van huid, veren, wat graan, een scheutje olie en enkele mineraal en vitamine preparaten kun een juridisch correcte volledig en gebalanceerd hondenbrok samenstellen, die er qua eiwit gehalte prima uitziet, en waar de hond uiteindelijk ziek van wordt.

Belangrijke informatie die ontbreekt op het etiket is de informatie over het aminozuur profiel.

Huid en veren bestaan voor een groot gedeelte uit eiwit, doch bevatten niet voldoende essentiële aminozuren die wel in het veel duurdere spiervlees voor komen.

Verder is de lijst van ingrediënten (samenstelling) geheel legaal te manipuleren. Neem een brok met als werkelijke samenstelling:

60% granen, 18 % eiwit, 5% vet, 5% as, 2% vezel en 10% vocht.

  • Vocht hoeft niet genoemd te worden (8-12 % in brok)
  • Granen spits je op bijvoorbeeld mais, maismeel, gemodificeerd mais meel, rijst, tarwe, tarwe gluten, aardappel en aardappel meel. De fracties zijn nu allemaal klein. Dus je mag declareren:
  • Samenstelling: vlees en dierlijke bijproducten vetten en olies, en mais, maismeel, gemodificeerd mais meel, rijst, tarwe, tarwe gluten, aardappel en aardappel meel, toevoegingen.

Slim he!

Het eiwit percentage bij de analyse kun je oppeppen door plantaardige ingrediënten met een hoog eiwit gehalte zoals soja en peulvruchten te gebruiken.

KVV fabrikanten hebben juridisch gezien minder mogelijkheden tot rommelen.

Een voorbeeld van nauwkeurige etiket informatie voor KVV is Kiezebrink

Waarom zit er volgens etiket in een brok meer eiwit dan in KVV?

Op het etiket onder analytische samenstelling van een brok vind je bijvoorbeeld voor Royal Canin Adult: eiwit 27%, vet 17%, as 5,5%, celstof 1,8%.  Koolhydraten (zetmeel en suikers) zijn niet gedeclareerd. De som moet 100% en met een vochtgehalte van 8% is dus 41% zetmail. (In dit voorbeeld uit tarwe , rijst en bietenpulp)

In Darf Natuurlijk zit eiwit 15,6%, vet 13,6% ,vezels 3,8%. In DARf zitten geen koolhydraten, de as is rond de 4%, en het vochtgehalte is dus rond de 65%.

Om de twee voedingen te vergelijken moet je al het water weg rekenen.

Als je 8% water in de brok verdampt dan wordt het eiwit percentage ongeveer 29%.

Als je al het vocht uit 100 gram DARF verdampt houdt je over: eiwit 15,6 gram, vet 13,6 gram en vezels/as 7,8 gram, samen 37 gram.

Het eiwit gehalte is dus 15,6/37= 42%. En vet 37%.

Er zit dus in een KVV veel meer eiwit dan in een brok!

Waarom vis, dat is toch ook niet natuurlijk??

Jawel hoor, wolven zijn gek op zalm. Zie ook dit youtube filmpje over zalmjagende wolven. 

MAAR......  

  • Te veel vis is niet gezond. Vis bevat het enzym Thiaminase, dat zoals de naam aanduit Thiamine, ofwel viatamine B1 afbreekt. Te veel vis kan dus leiden tot een vitamine B te kort. 
  • Zalm gevangen voor de West Kust van America (Oostelijke Pacific) kunnen besmet zijn met een parasiet erg gevaarlijk voor de hond. 
  •  Vis bevat vrij hoge concentraties zware metalen die (erg) ongezond zijn. Dus net zoals voor mensen, niet te veel vis.

Zijn vezels noodzakelijk?

Het is bekend dat vezels een belangrijk onderdeel is voor gezonde menselijke voeding. Vezels zijn onverteerbare meervoudige koolhydraten.

De bron van vezels zijn de plantaardige celwand. Bij droogvoer is de hoeveelheid vezels op de verpakking een indicatie voor de hoeveelheid plantaardige ingrediënten.

In dieren zitten geen vezels!

Vezels die gedeclareerd worden op de verpakking van KVV zonder groenten of fruit berusten op een foute analyse.

Toch vermoedt men dat vezelachtige stoffen ook voor roofdieren belangrijk zijn. Dit zijn de zg. dierlijke vezels . Deze bestaan uit huid, haar, veren. Het voeren van kophuid kun je dus zien als een "functionele snack".

Moeten er nog supplementen toegevoegd worden?

Of dit nodig is daarover is veel verschil van mening. Wij raden aan regelmatig wat zalmolie toe te voegen. Er bestaan merken KVV waar vitamines en mineralen toegevoegd worden. .

Waarom doen niet alle fabrikanten dat? 1) Uit overtuiging dat het niet nodig is. 2) Om de markt te bedienen van hondeneigenaren die een supplementen-vrij voer willen 3) Uit financiële overwegingen: De BTW gaat van 6% naar 21%.

Er zijn verschillende zogenaamde BARF-supplementen in de handel. Let wel goed op wat u koopt. Voert u een KVV met bot dan is Calciumsuppletie niet nodig! Wij geven onze honden af en toe een beetje biergist en zeewier. Onze oudere honden krijgen regelmatig een lepeltje Groenlipmossel, onze jongere honden af en toe.

Dogs Love It verkoopt alleen maar producten zonder premix en/of supplementen.

Wat zijn gezonde en Natuurlijke Snacks?

Gezonde en natuurlijke snacks zijn gedroogde organen zonder enige toevoeging. Dus eigenlijk een gedroogde KVV.

Snacks en tussendoortjes zijn ideaal om je hond te trainen. De hond heeft een natuurlijke knaag behoefte en een lekker knaag snack houdt hem rustig.

Gedroogde snacks vormen een perfect aanvulling op KVV en je kunt wat gezonds voeren wat niet in de KVV zit zoals bijvoorbeeld gedroogde visjes of kophuid voor extra vezels.

Kleine haps-slik-weg snackjes zijn ideaal tijdens de wandeling en om pups te trained. Knaag snacks zoals kophuid voorkomen dat uw hond zich verveelt en is een veel betere tandenborstel dan "Dental Sticks"

Waarom zit er nooit varkensvlees in KVV??

Vanwege de Ziekte van Aujeszky, dat bij varkens voorkomt. Nederland is sinds 2009 vrij van deze ziekte maar als deze plots weer opsteekt is het eten van besmet vlees dodelijk voor hond en kat.

Ik heb een heel klein hondje en voer rundergehakt. Is dat gezond??

Nee, niet echt. Er zijn al heel wat honden ziek geworden van het zogenaamde "all meat syndrome". Pups die op deze manier opgroeien moeten vaak ingeslapen worden, omdat er nauwelijks een skelet (botten) ontwikkeld zijn. Alleen maar gehakt bevat veel te weinig Calcium (kalk) en verder is het aminozuur profiel van alleen maar gehakt veel te eenzijdig.

Uiteraard is er niets op tegen om een goed gevoerde hond een beetje gehakt te geven. Pas op met half-om-half rund-varkensvlees ivm de Ziekte van Aujeszky.

Wat bepaald de prijs van een KVV?

  • De prijs van de ingrediënten. Tien jaar geleden kon een producent slachtafval gratis bij het slachthuis afhalen. Die tijden zijn voorbij. Spiervlees is duur, longen zijn goedkoop. Kip is relatief goedkoop en wild is duur. Een partij vers slachtafval (reukvrij) van een Nederlands slachthuis kost meer dan een dubieuze partij uit een uithoek van de wereld. Kwaliteit heeft een prijs, ook als het om slachtafval gaat. En uiteraard, net zoals in bij de slager, biologisch is duurder dan niet-biologisch en een scharrelkip is duurder dan een plofkip. Verder kunnen (dure) supplementen toegevoegd zijn.
  • Constante kwaliteit. Een fabrikant die worst dat draait van ingrediënten die hij op dat moment goedkoop kan inkopen produceert goedkoper dan een fabrikant met een vaste samenstelling.
  • Traceerbaarheid van de ingrediënten, kwaliteitscontrole. Heb je dit goed op order kost dit geld.
  • Onder kwaliteitscontrole valt een regelmatige analyse in een geaccrediteerd laboratorium. Het bepalen van medicijnresten/hormonen, vitamines, sporenelementen is peperduur (meer dan E1000 per monster!!)
  • Het voeren van keurmerken en erkenningen zoals de NVWA, SKAL, en de naleving, kost wederom geld.
  • Een grote fabrikant kan ingrediënten goedkoper inkopen. 
  • Vochtgehalte. Een paar emmers water door het gehakt krikt de winst op.
  • Manier van verpakken, productie efficiëntie, marketingkosten, vriesopslag en transportkosten. 
  • De marge van de producent, eventueel groothandel, en detaillist. 
  • De BTW! KVV met alleen slachthuis ingrediënten zit in het 6% tarief. Een premix, een beetje olie, kruiden, fruit of groenten en het BTW tarief is 21%!  

Conclusie: Speel niet met de gezondheid van je hond, goedkoop is vaak duurkoop.

Wat kost vers voer?

De prijs van kant en klaar vers voer varieert (2018) tussen de €1,65 (Smuldier) tot ongeveer €6 per kilo. KVV voor de kat is wat duurder. Houd je je aan de aanbeveling minimaal 4 diersoorten te voeren dan kun je voor tussen de 3 en 4 euro per kilo je hond kwalitatief uitstekend en afwisselend voer aanbieden. Wij kunnen u voor rond de €4,00 een gevarieerd biologisch (EKO) voer leveren, en vanaf €3,00 een goede niet-biologische KVV.

Hoeveel vers vlees eet een hond?

Dat hangt af van het ras, van de leeftijd, hoeveel beweging, temperatuur, merk voer en uiteraard het gewicht….kortom erg veel factoren.

De algemene richtlijn is 2% van het lichaamsgewicht per dag voor een normale volwassen huishond. Heel kleine honden tot 3%.

Een puppy tot 6%. Contacteer ons voor gedetailleerd advies! Als een teef een nest puppy's heeft laat haar eten wat ze wil.

Vertrouw uw ogen. Wordt Bello te dik wat minder, wordt hij te slank, wat meer.

In de groeiperiode (tot zeg 2 jaar) moet je de hond optimaal voeden. Als je hond er niet te dik van wordt geef hem zoveel hij lust. Een puber van 16 stuur je ook niet miet 4 boterhammen naar school.

 

Dus wat kost het per dag en is dat veel duurder dan een brok?

Onze voorbeeld hond weegt 20 kilogram, is 5 jaar, en loopt dagelijks een blokje met de baas. Waarschijnlijk heeft hij dus 2% van 20 kg is 400 gram per dag nodig. Dat kost dus tussen de €1,20 en €1,60 per dag. Nemen we het goedkoopste voer (Smuldier) dan houden we ons ook aan de richtlijn van Smuldier zelf (3%) en komen we op precies één Euro per dag.

Een premium hondenvoer met gegarandeerd 50% koolhydraten kost minimaal 3 euro/kg en u moet ruim 200 gram per dag voeren. Dat is dus minstens €0,65 per dag.

Ook hier gaat de vergelijking met menselijke voeding op. Koop je dagelijks een familiepak stamppot, spaghetti of nasi in de supermarkt dan heb je een avondmaaltijd voor €1,50 per persoon per dag. Kook je dagelijks een gezonde en afwisselende maaltijd dan ben je wat meer kwijt.

Wat zijn de voordelen en nadelen van KVV?

Daar kun je veel over schrijven en wij verwijzen naar een artikel op deze site waar we geprobeerd de voor en nadelen te belichten

Is KVV duurzaam?

Een hond neemt dierlijke eiwit effiienter op dan plantaardig voer. De drollen zijn een stuk kleiner. Een gedeelte van de ingrediënten wordt door Nederlanders niet gegeten. KVV is duurzamer dan een brok. Kijk je echter naar de milieu voetafgruk dan blijkt 20% van de het nationale voedsel verbruik door honden gegeten te worden. Dat volgt uit deze study: https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0181301#sec009

Is KVV diervriendelijk? 

Voor de hond of kat wel. Die kent geen ethische bezwaren zoals de vereniging Wakker Dier "Hondenvoer wordt steeds dieronvriendelijker" De biologische DARF die wij verkopen wordt wel diervriendelijker geproduceert dan ander (niet) biologische merken.

 

Kan een kat ook KVV eten.  

Of een hond een echte carnivoor is of een graag vlees etende omnivoor kun je strijden. Honden kunnen overleven op een vegetarisch dieet. Dat is niet het geval voor de kat. De kat is een 100% carnivoor en de 50% meelproducten in de doorsnee kattenvoeding is schandalig. Een in het wild levende kat drinkt niet veel en haalt het meeste vocht uit zijn prooi. Ook de dierenartsen hoor je niet beweren dat het brokje eigenlijk beter is. En financieel is KVV voor de kat goedkoper dan wel blikje ook. Voor €0,50 per dag kun je een kat een hoogwaardig biologisch gecertificeerde KVV voeren. Een kat heeft absoluut Taurine nodig wat in de hartspier zit. KVV voor de kat bevat extra hart.

KVV voor een drachtige teef en puppies / Vanaf welke leeftijd kun je een pup rauw vlees voeren?

Wij hebben een paar nestjes Dalmatiërs gefokt en de meeste van de door ons gefokt honden worden nog steeds vers gevoerd. Ook mogen we een aantal fokkers tot onze klanten rekenen die we intensief begeleiden op het gebied van rauwe voeding. Onze pups kregen vanaf ongeveer 4 weken een beetje rundertartaar bij gevoerd.

Wij adviseren u graag hoe een drachtige of lacterende teef en haar puppies te voeden.

Wat is het beste merk KVV?

Wat is het beste merk bier? Hier in Twente is dat natuurlijk Grolsch.

De kwaliteit van de bijna 100 in Nederland verkrijgbare KVV’s is nooit onderzocht. Zou ook een moeilijk en duur onderzoek zijn, en welke criteria zou je moeten gebruiken om het voedsel te beoordelen?

Het beste merk KVV heet afwisselen en een wantrouwen tegen merken die beweren super goedkoop supergoed voer te kunnen produceren. 

Wij verkopen (en voeren onze honden) DARF, Meat4Dogs, Alroda, Kiezebrink KB-RAW aangevuld met af en toe een eitje, gepureerde groente, zalmolie, groenlipmossel en een kruidenmengsel. Onze honden zijn in blakende gezondheid en we hebben veel tevreden klanten en weinig klachten.

Hoe is KVV verpakt?

De meeste KVV wordt geleverd als worst en veel fabrikanten leveren worsten van verschillend gewicht. (250, 500, 1000 gram). Er zijn ook fabrikanten die de KVV in zakjes of plastic bakjes leveren.

Hoe ontdooi je KVV?

In een afgesloten bakje in de koelkast (24 uur), in een de kamer (12 uur), in een bak met heet water (1 uur), of snel even in de magnetron (5-10 minuten). Worsten: even onder heet water, dan met een scherp mes een snee in het plastic en je trekt de omhulling er zo van af. Dan ontdooien. Of: laten ontdooien en het vlees als een tube uitknipen.

Hoe lang kun je ontdooid KVV bewaren?

In de koelkast blijft het enkele dagen goed. Buiten de koelkast, zeker bij warm weer, binnen een dag voeren.

Hoe maak je kleine porties van bevroren KVV?

Een goedkoop mes met hoog lemmet (4 euro bij de Blokker) en een rubber hamer van de bouwmarkt. Zet het mes op het vlees, klop, klop. Dit gaat probleemloos. Op deze manier portioneer je eenvoudig een wordt van een kilo in 10 stukjes gehakt voor je Teckel.

Wat zijn de gevaren van rauw vlees, KVV, NRV en BARF?

Bij BARF, het zelf samenstellen van de maaltijd moet je kennis van zaken hebben anders kan het fataal aflopen. De richtlijnen voor hondenvoer zijn er niet voor niets. Een hond heeft voldoende Calcium nodig en een kat absoluut Taurine, een aminozuur dat in de hartspier voorkomt. Ook is het belangrijk dat er geen schildklier in het voer verwerkt wordt. Gebruikt een fabrikant veel strot dan is dit een reëel gezondheidsrisico. Lees onze.

Goedkope merken KVV verwerken ook de strot inclusief de schildklier. Een hond dat langdurig te veel schildklierhormoon binnen krijgt kan hier ziek van worden. Zie onze blog

Voer je een goed merk KVV, en wissel je eiwitbronnen af, dan zijn er geen gevaren voor de hond bekend. 

De hondenbezitter moet de nodige hygiëne in acht nemen om besmetting door micro-organismen te voorkomen. Hier is de laatste tijd heel veel aandacht in de media voor geweest. Merkwaardig is dat het dierenartsen zijn die zich ongerust maken over de menselijke volksgezondheid, en geen huisartsen of specialisten!

Lees onze twee Blogs over dit thema: Gevaarlijk en Niet gevaarlijk

Kun je KVV met een brok combineren?

Vroeger werd dit afgeraden. Maar dit standpunt is wat achterhaald. Ja, dus.

Hoe voer je KVV als je op vakantie gaat?

Is je hond gezond en verdraagt hij brok, doe niet te moeilijk en voer hem brok voor die paar weken. U zult zelf tijdens uw vakantie ook wat vaker "zondigen" ?. 

Wij verkopen DARF VOL, een heel betaalbare biologische brok zonder zetmeel (tarwe etc). Of de VOL EKO Houdbare Worst.

Verdraagt je hond geen brok dan kun je blikvoer met alleen vlees meenemen, of in de supermarkt op zoek gaan naar goedkope aanbiedingen, of je koopt gewoon vers voer bij een detaillist in je vakantiebestemming.

Verdraagt je hond slechts een bepaalde vlees soort, bijvoorbeeld konijn, dan kun je bij ons gedroogd konijnenvlees kopen. 

Is KVV gezond voor hond of kat?

Bezoek de vele hondenforums en uw heeft dagen leesplezier. Wij hebben geprobeerd samen te vatten wat er zoal door voorstanders en tegenstanders van vers voer beweerd wordt.

Hoe stap je over op vers voer?

Als je hond gezond is dan kun je probleemloos van de ene op de andere dag overstappen. Is je hond wat ouder, of niet in conditie, dan kun je het vers vlees in een plastic zakje in bijna kokend water broeien. Of je kunt de eerste dagen brok en vers mengen.

Is KVV goed voor een allergische hond?

Heeft je hond last van jeuk en een slechte huid/vacht dan helpt overstappen of KVV vaak, in combinatie met olie rijk aan vetzuren zoals Doils. Gaat het probleem niet weg dan kan, samen met de dierenarts, een eliminatiedieet overwogen worden. Er wordt gedurende 6 weken slechts een diersoort gevoerd, bijvoorbeeld konijn. Worden de klachten niet beter, blijf niet doormodderen, maar ga naar een van de 3 in Nederland gevestigde veterinair dermatologen (huidarts voor dieren).

Is KVV werkzaam tegen diarree?

Vaak wel. Honden die vers vlees eten hebben meestal een betere ontlasting dan brok etende honden. De drollen van honden op vers vlees is donkerder van kleur, vaster, stinkt minder en stukken kleiner vergeleken met de drollen van de brok etende hond

Is KVV goed tegen parasieten zoals wormen, vlooien en teken?

Ieder hond die niet regelmatig behandeld wordt loopt het risico of parasieten zoals vlooien en wormen. Een gezonde hond heeft hier over het algemeen weinig last van. Omdat wij van mening zijn de KVV de hond of kat in een betere gezondheid houd dan brok kun je speculeren dat honden die vers vlees eten een betere afweer hebben tegen parasieten. Wij ontwormen onze honden zelden en ook tegen vlooien worden ze nauwelijks behandeld.

Vermindert KVV de ontwikkeling van tand plak en tandsteen?

JA. Tandplak/steen wordt veroorzaakt door bacteriën die zich voeden met koolhydraten zoals zetmeel en suikers. De KVV's die wij verkopen bevatten geen koolhydraten. Honden die vers vlees gevoerd worden hebben over het algemeen een uitstekend gebit. Geef je hond ook wat te knagen als "tandenborstel" zoals kophuid. Gezonder, effectiever en goedkoper dan DentaStix en dergelijke.

Waarom is er zoveel controverse, discussie en commotie over rauw vlees voeren?

Emotie en Geld.

Emotie

Veel mensen zien hun huisdier, in het bijzonder, hond en kat, als een gezinslid, en doen er alles aan hun dier zo goed mogelijk te verzorgen. Het beste voer dus ook. Men reageert emotioneel als daar kritiek op is. De brokvoerder voelt zich miskent dat er een vers voer sekte bestaat die twijfelt aan de kwaliteit van de brok. De overtuigde versvoerder voelt zich aangevallen door alle vaak negatieve berichtgeving in de media, of zijn dierenarts die hem verteld dat het toch veiliger, beter, gezonder is een (goede) brok te voeren.

Geld

De omzet van huisdiervoer wereldwijd in 2017 was ongeveer 80 miljard dollar ($80,000,000,000) en voor een groot gedeelte in handen van enkele multinationals Mars (oa Royal Canin, Pedigree, Whiskas), Nestle (Purine, Felix, Friskies) en Colgate-Palmolive (Hill’s). 

Deze zien KVV als een bedreiging en zetten hun macht in om KVV in een slecht daglicht te zetten.

En met succes zoals blijkt. De laatste jaren was er regelmatig negatieve berichtgeving over vers voeren, DARF, KVV. Hoe is het mogelijk dat een helemaal niets nieuws bevattend onderzoekje van de afdeling Diergeneeskunde aan de RU, als een baanbrekend nieuw inzicht de wereld over gaat. Dat was niet de afdeling communicatie van de universiteit die daarvoor zorgde, maar de PR professionals van de diervoer multinationals!

De multinationals zijn niet in staat om aan te tonen dat KVV slecht is en daarom is “volksgezondheid” het nieuwe wapen: "Mensen én honden kunnen ziek worden als de hond KVV eet. "

Merkwaardig dat het altijd dezelfde dierenartsen zijn die geciteerd worden, en dat ze als dierenarts meer bezorgd zijn over de gezondheid van de eigenaar dan over de gezondheid van de hond. En bovendien dat je huisartsen en medisch specialisten niet hoort, en dat dé autoriteit op het gebied van diervoeding in Nederland Prof Dr Wouter Hendriks, Hoogleraar Diervoeding aan de WUR en aan de RU, en lid van de wetenschappelijke adviesraad van de Fediaf, zijn mond houd.

Waarom raadt mijn dierenarts KVV af?

Een van de felste tegenstanders van KVV werd geciteerd in een tegen-vers verhaal in de Volkskrant van 2 April 2016 “De Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), de beroepsvereniging van dierenartsen, is tegen het voeren van rauw vlees. 'Bij het publiek is nauwelijks kennis aanwezig over de risico's en de preventie van infecties bij versvleesvoeding', stelt Ronald Jan Corbee, specialist klinische voeding van gezelschapsdieren aan de Universiteit Utrecht.” 

Onder de standpunten op de website van de KNMvD was er echter niets te vinden. De heer Corbee liep dus behoorlijk op de feiten vooruit.

Pas toen met behulp van de PR machinerie van de petfood multis het vermeende gevaar voor de volksgezondheid in Januari 2018 de wereld om ging (ja, ook in UK en US werd er uitvoerig over bericht) reageerde ook de KNMvD op 14 Februari 2018 met een stellingname.

En jawel, de KNMvD is tegen vers voer. De lobby van de industrie heeft gewerkt.

De inleiding heeft het over bewustwording over infectiegevaar. Niets op tegen. Maar de stellingname zelf lijkt wel door Royal Canin geschreven.

In de slotalinea wordt gesteld dat: Het melden van de risico’s aan eigenaren die rauw vlees voeren aan hun huisdier dient men daarom te beschouwen als “good veterinary practice”. Daarom raadt jouw dierenarts KVV af.

De kern van de argumentatie als volgt: 

  1. “Vooralsnog is er echter geen wetenschappelijk bewijs dat rauw vlees voeding gezonder zou zijn dan commercieel verkrijgbare complete blik- of droogvoeding”.
  2. “Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat zelfbereide voedingen (zoals BARF) zelden het volledige nutriëntenaanbod bieden” en “ roulatie van voeders zelden tot nooit leidt tot compleetheid”.
  3. Het potentiële infectierisico voor mens en dier.

De conclusie is dus dat beter de risico's kunt mijden en een commerciële brok voert.

Over 1. Er is ook geen enkele wetenschappelijke studie die het tegendeel bewijst. Zulke studies zijn moeilijk en kostbaar. 

Over 2. Dit uitsluitend laboratorium onderzoeken gebaseerd op de aanbevolen minimum waarden door de Fediaf (EU) en AAFCO (US).

Opvallend is veterinaire en humane voedingsdeskundigen blijkbaar fundamenteel van mening verschillen. De Gezondheidsraad propageert het belang van variatie en de schijf van 5, zonder zich te bekommeren over de minimum inname van een vitamine of sporenelement. En meldt specifiek in haar samenvatting “Het gebruik van voedingsstof supplementen is niet nodig, behalve voor mensen die tot een specifieke groep behoren waarvoor een suppletieadvies geldt” 

De veterinaire voedingsdeskundigen en KNMvD staren zich dood op de tabellen met richtlijnen voor de minimum verzorging van mineralen, sporenelementen en vitamines.

We mogen dus heel erg blij zijn dat de humane voedingsdeskundigen wat toleranter zijn, en eventueel minder verbonden met de industrie, anders zou het Voedingscentrum van de Nederlandse overheid alleen nog maar een complete en gebalanceerde astronauten brok voorschrijven.

We zouden waarschijnlijk alleen nog eten als we omvallen van de honger. Dit geldt eventueel ook voor de hond en kat. 

Over 3. De studies refereren naar een potentieel gevaar en geven aan geen gegevens te bezitten over het werkelijke gevaar. In plaats zich druk te maken over de overdracht van multi-resistente bacteriën door KVV, doet de KNMvD er beter aan zich druk te maken over het overmatig en preventief gebruik van antibiotica bio-industrie, dat er mede oorzaak van is dat er een probleem bestaat met multi-resistente bacteriën. 

Overigens zijn er ook dierenartsen die wat minder vooringenomen en kritischer zijn dan de KNMvD.

Zijn dus alle dierenartsen tegen vers voer

Nee, zeker niet. Maar de meerderheid wel.

Hier enkele ook in Utrecht afgestudeerde dierenartsen die heel erg voor versvoer zin.

 

Hier vind je een verouderde lijst van dierenartsen die voor vers vlees voeding zijn.

Verder zijn de wetenschappers niet allemaal even "tegen". Prof Beynen en Dr Plantinga (RU), beiden gespecialiseerd in diervoeding zijn een stuk genuanceerder of vers voer dan erkende tegenstanders zoals Dr Corbee (RU) een bijna militante tegenstander regelmatig in het nieuws. Tenslotte is de populariteit van vers vlees voeren begonnen toen dierenartsen zich zorgen begonnen te maken over de kwaliteit van brok (Longsdale en Billinghurst, beiden dierenarts).

Verteert KVV beter dan een brok?

Ja, daar zijn voor en tegenstanders het over eens. Het drol-gewicht is ongeveer de helft. Door vers te voeren draag je bij aan het oplossen van een van de grootste ergernissen in dit land, de drollen op straat. Maar, neem toch altijd een zakje mee.!

Wat voeren we zelf?

Een afwisselend menu van verschillende smaken DARF, KB-RAW , Regelmatig een lepeltje Lunderland Zalmolie en Groenlipmossel en soms wat BARF spul zoals een kippenmaagjes en dergelijke. Regelmatig een eitje, wat yoghurt of geitenmelk. Af en toe, een beetje biergist en een lepeltje zeewierpoeder, gedroogde kruiden, Chlorella, Spirolina. Soms wat verse gepureerde groenten(een smoothy voor je hond). Er worden behoorlijk wat snacks geconsumeerd.

Waar koop je KVV?

In de supermarkt (meestal alleen maar Smuldier), in veel dierenwinkels (over het algemeen weinig keuze), webwinkel (transportkosten en je weet niet wanneer het komt).

Woon je in Enschede, Hengelo, Oldenzaal en omgeving dan zien we je graag bij Dogs Love It.

We bezorgen de bestelling ook graag bij je thuis. Gratis.