Argumenten voor versvoer en tegen versvoerVoor en tegenstanders van het voeren van rauw vers vlees voor de hond en kat bekogelen elkaar met argumenten.De voor en nadelen van vers vlees uitvoerig belicht.

Jammer dat er geen systematische studies beschikbaar zijn. Zulke studies, wat nou echt de effecten zijn van vers voeren ten opzichte van een brok, zullen waarschijnlijk niet snel uitgevoerd worden. Welk merk versvoer (KVV) test je en wat voer je de controlegroep? Eukanuba, Royal Canin, of het huismerk van de Jumper?. De effecten van goede en slechte voeding zijn niet snel merkbaar. Een mens overleeft probleemloos jaren op junk-food. Dus de testen moeten over vele jaren uitgevoerd worden. De grote petfood multinationals zullen dit alleen doen als ze er zeker van zijn dat de uitkomst voor hen positief is: "Brok is beter dan vers". De versvoer (KVV) fabrikanten zijn te klein en te versnipperd om zo'n onderzoek te kunnen financieren.

Dierenartsen zouden voldoende materiaal kunnen verzamelen zodat er statistisch significante verschillen tussen versvoer en brok aangetoond zouden kunnen worden. Als veel dierenartsen de gezondheidsproblemen van honden op versvoer en honden op brok systematisch zouden bijhouden, dan zouden we meer inzicht krijgen.

Bij honden die last hebben van jeuk, eczeem, slechte vacht en dergelijke is een gedegen onderzoek makkelijker. Het resultaat is in korte tijd zichtbaar. Kan de hond slecht tegen brok, om wat voor reden dan ook, dan zie je na een overgang op vers over het algemeen duidelijke verbeteringen binnen 4 tot 6 weken. Onze ervaring leert dat een groot gedeelte van de honden met jeukklachten geneest na het overstappen op versvoer.  Bij een klein aantal honden ligt het complexer, en moet proefondervindelijk een geschikt voer gevonden worden door middel van een zg. eliminatiedieet. Wij hebben een aantal klanten waarvan de hond alleen jeukvrij blijft op konijn of alleen op geit. Levert dat ook geen verbetering op dan is het nodig een veterinair dermatoloog te bezoeken. Maar ook hier blijft het anekdotisch. Misschien  was het ook beter gegaan als de hond op een ander merk brok gezet was. Je weet het niet.

Gedegen onderzoek is er dus nauwelijks en dus moeten we het doen met een 'anekdotisch bewijs'. Dit maakt de discussie ook een stuk lastiger. Voor en tegenstanders bestrijden elkaar met anekdotes: 

'Mijn tante had een hondje en die is bijna 20 geworden en ze voerde hem altijd de goedkoopste brok die er te krijgen was' (het maakt geen moer uit wat je je hond te eten geeft).

'Mijn buurman heeft een vermogen uitgegeven aan zijn hond. Altijd jeuk, Steeds weer naar de dierenarts, iedere keer weer prednison of zelfs antibiotica-kuren. Kocht het duurste hypoallergene voer. Het maakte allemaal niets uit. Totdat de buurman overstapte op versvoer. Probleem opgelost, geen jeuk meer en een glanzende vacht.' (als je hond last van jeuk heeft voer hem vers).

Anekdotes die verspreid worden op verjaardagsfeestjes en het hondenveldje en uiteraard via internet.

De achterliggende gedachte van vers vlees is dat de hond afstamt van de wolf. En de wolf is een carnivoor (= vleeseter). Een hond heeft, dat vind je zelf op de website van Eukanuba en Royal Canin, geen zetmeel (koolhydraten) nodig. 'Katten en honden kunnen best overleven zonder koolhydraten in hun voeding' (https://www.royalcanin.nl/koolhydraten-8.html en 'Een van de hoekstenen waarop onze filosofie over voeding is gebouwd, is dat honden het beste als carnivoren worden gevoed. Daarom bevatten onze producten voornamelijk hoogwaardige dierlijke eiwitten'  (http://www.eukanuba.nl/over-ons/voeding-ideeen).  

Interessant, of beter onjuist, is."voornamelijk".

Bekijken we de ingrediënten van een Eukanuba standaard voer (Eukanuba Volwassen hond Kip Middelgroot ras) dan vinden we 

Samenstelling:: gedroogde kip en kalkoen (28%), tarwe, maïs, dierlijk vet, sorghum, gerst, gedroogde bietenpulp (2,9%), gehydrolyseerde dierlijke eiwitten, gedroogde hele eieren, kaliumchloride, visolie, natriumchloride, natriumhexametafosfaat, calciumcarbonaat, oligofructose (0,29%), lijnzaad.'

Analyse: eiwit 26,0%,  vetgehalte 15,0% , vocht 8,00%, ruwe as 7,10%. Zoals (bijna) alle fabrikanten worden de koolhydraten niet vermeld. Aangezien het totaal 56% is moet er dus 44% koolhydraten/zetmeel in het voer zitten.

Graan, zoals tarwe, mais, sorghum en gerst bevatten echter ongeveer 10% eiwit en ook vet (denk maar aan de maisolie) die in de analyse onder eiwit en vet meegeteld worden. 
Eukanuba bestaat dus voor ongeveer 60% uit graan!! 

Voor de meeste bekende en onbekende hondenvoeders kom je op een vergelijkbare samenstelling uit.


Er is veel discussie in hoeverre de hond zich evolutionair heeft aangepast aan het eten van 'mensenvoer' en dus koolhydraten. Een recente studie laat zien dat honden zetmeel beter verteren dan wilde wolven (http://articles.latimes.com/2013/jan/23/science/la-sci-how-dogs-evolved-20130124)  

Maar of een hond happy is, en gezond blijft, met een brok die grotendeel bestaat uit graan kunnen wij van Dog Love It ons moeilijk voorstellen. Ook voor mensen is de verantwoorde en afgewogen voedsel te verkrijgen  bekend als astronauten of expeditie voedsel.
Geen mens die dit dagelijks eet omdat het zo gezond en afgewogen is.

Laten we eens kijken wat de 'claims' zijn van de voor- en tegenstanders. De voordelen worden zo ongeveer op ieder website van vers voer verkopers en -fabrikanten opgesomd. Hier komen de bekendste.

 • Meer energie. De dieren krijgen weer zin in het leven. Hun uithoudingsvermogen verbetert. Oudere dieren worden jonger en liggen niet langer ergens te liggen. Ze kuieren weer rond, spelen met de bal en doen mee aan andere activiteiten in het gezin.  
 • Meer spiermassa in een slank lichaam. Vet verdwijnt en maakt plaats voor meer spieren. De spijsvertering werkt beter, de conditie wordt beter, de hond ziet er beter uit, hij heeft meer energie en hij leeft langer. 
 • Geen gebitsproblemen meer. De adem ruikt stukken beter. Tandplak verdwijnt, de tanden worden schoon en glanzend. Er komen geen bacteriën en gifstoffen meer in het lichaam door tandplak.  Zonder bezoek aan de dierenarts. En u hoeft ook geen tanden te poetsen. Dit is een behoorlijke besparing op de dierenartskosten en er hoeven geen giftige verdovingsmiddelen gebruikt te worden om tanden schoon te maken.
 • (Hardnekkige) huidproblemen verdwijnen. Bezoeken aan de dierenarts, medicinale baden, antibiotica, injecties en tabletjes zijn overbodig geworden.  Er komt een glanzende, dikke en gezonde vacht. Ziet u het zelf niet? Dan wordt u er wel op geattendeerd door een vriend of door uw dierenarts! 
 • Ontstoken oren genezen. Jaren oude oorproblemen verdwijnen. Dat is niet vreemd. Barf normaliseert en versterkt het immuunsysteem. Er zijn minder ontstekingen door de goede balans van de essentiële vetzuren en andere voedingsstoffen.  Allerhande infecties verdwijnen – voorgoed! Wat zal uw dier zich lekker voelen - als zijn oren weer gezond zijn!
 • Problemen met de anaalklieren verdwijnen. Een teken dat het immuunsysteem gezond is. Vleesbotten zorgen voor een stevige ontlasting, die de anaalklieren op tijd ledigen. Er wordt geen sleetje meer gereden.
 • Artritis verdwijnt. Na een paar weken tot maanden Barf beweegt het dier beter. Veel oudere huisdieren hebben na de omschakeling opnieuw plezier in het leven.  Als er meer gezonde oliën, antioxidante vitamines en groene bladgroenten gegeven worden, zijn de resultaten nog beter.
 • Incontinentie stopt (niet altijd en niet in alle gevallen). Incontinentie kan verholpen worden met hormonale behandelingen, maar houdt soms ook vanzelf op bij natuurlijke, rauwe voeding. 
 • Een betere vochtbalans. Dit heeft te maken met het hydraterende effect van Barf en met dalende insulinewaarden omdat het zetmeel- en suikergehalte van de voeding laag is. De behoefte aan water neemt af. 
 • Er zijn minder tot geen kristallen en stenen in de urine. Barf houdt de nieren gezond.
 • Droge ogen worden weer vochtig. De terugkeer van het traanvocht kan onmiddellijk plaatsvinden – of na een aantal maanden. De enige verklaring is het normaliserende effect van natuurlijke, rauwe voeding op het lichaam van onze huisdieren.
 • Meer weerstand tegen inwendige en uitwendige parasieten. Er zijn minder wormkuren en ontvlooiingsmiddelen nodig, dus minder stress op het ontgiftingsysteem.
 • Bottenproblemen bij jonge dieren verdwijnen. Fokt u honden? Denk dan eens serieus na over de opkweek van jonge honden met Barf. Natuurlijke, rauwe voeding zorgt voor een normale bottengroei met gezonde botten – het is de evolutionaire voeding van de hond.
 • Suikerziekte verdwijnt. Barfende dieren krijgen zelden diabetes: er zitten weinig tot geen oplosbare koolhydraten in de voeding. Diabetische huisdieren kunnen na de omschakeling meestal toe met minder insuline. Katten die afhankelijk zijn van insuline, knappen na de omschakeling vaak helemaal op.
 • Goede vruchtbaarheid. Niet alle voortplantingsproblemen verdwijnen al na een generatie. Over een periode van drie tot vier generaties, wordt het voeren van Barf beloond met een betere gezondheid en vruchtbaarheid van de teef, worpen zonder hulp, een sublieme melkproductie en een grotere levensvatbaarheid van de pups.
 • Positieve gedragsveranderingen. De honden zijn rustiger, beter te trainen en vertonen minder afdwalend en onvoorspelbaar gedrag. Huisdieren die fabrieksvoer eten, vertonen vaak hetzelfde type gedrag als kinderen met ADHD. Een paar dagen na de omschakeling is al te zien dat het temperament verbetert.  Veel honden die op de nominatie stonden om afgemaakt te worden vanwege hun agressieve en onvoorspelbare gedrag, leiden nog steeds een gelukkig leven bij hun eigenaren.
Bovenstaande 'claims' komen van de website van http://www.versvleesvoer.nl/bibi-info-/voordelen-barf-en-kvv.html.

Je zou bijna denken dat de dierenartsen failliet zouden gaan als alle honden vers zouden eten. We googlen nog even verder. Nog een paar op http://dier-en-natuur.infonu.nl/huisdieren/38472-uw-hond-voeden-kvv.html

 • Allereerst vindt bijna elke hond dit vreselijk lekker.
 • KVV bevordert de spijsvertering van de hond op een natuurlijke manier. In vers vlees zitten nog enzymen en bacteriën die voor de hond zeer belangrijk zijn. Bij droogvoeders ontbreken deze door de verhitting die ze hebben moeten doorstaan om langer houdbaar te blijven.
 • KVV bevat relatief veel vet wat de hond een voldaan gevoel geeft. De hond heeft dus minder neiging tot schooien of zich overeten. Ideaal dus bij honden die snel te dik worden.
 • De hond gaat minder water drinken omdat er geen extra zouten of chemische stoffen aan het voer zijn toegediend.
 • Omdat de hond KVV bijna volledig verteert heeft hij veel minder ontlasting. Een prettige bijkomstigheid.
 • Omdat veel honden allergisch reageren op bepaalde droogvoeders valt het op dat bij het natuurlijk voeden van KVV bijna alle vachtproblemen verdwijnen.


 • puppies groeien minder snel, maar wel gelijkmatiger,
 • puppies zijn later uitgegroeid en hebben geen of minder last van groeipijnen,
 • zijn minder artrose gevoelig,
 • hebben geen of minder last van vlooien.
En ook nog:
 • Je voert je hond niet allerlei vulstoffen en conserveringsmiddelen die standaard in vele brokken zitten.
 • Het psychologische argument dat de hond voldoening heeft aan het knagen aan een bot met vlees.
 • Bepaalde essentiële voedingsstoffen (sommige eiwitten, vitamines) zijn door de chemische reacties tijdens het productieproces minder goed beschikbaar of worden afgebroken.
 • De versvoer hond is door zijn sterke maagzuur erg resistent tegen de gevreesde bacteriën.
 • Katten en honden nemen vocht voor een groot gedeelte op via het voedsel. Katten zijn vaak continue uitgedroogd op brok.
 • Er zijn indicaties dat het risico op een maagkanteling vermindert.
 • Geen terugroepacties, zoals in 2014 van een dodelijk hondenvoer (http://www.dibevo.nl/nieuws/europese-waarschuwingsbericht-hondenvoer-uit-Spanje/)
 • In bijna alle brok of blik zitten dierlijke bijproducten. De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) schrijft hierover: 'Dierlijke bijproducten (DBP) zijn producten van dierlijke oorsprong die niet voor menselijke consumptie zijn bedoeld. Voorbeelden zijn kadavers, mest en bloed. Eicellen, embryo’s en sperma horen ook tot de dierlijke bijproducten. De producten zijn ingedeeld in 3 categorieën. Deze indeling is gebaseerd op het risico voor de volks- en diergezondheid. Per categorie is bepaald wat er met het product moet gebeuren: vernietiging, omzetting tot brandstof of grondstof voor bijvoorbeeld diervoeder of medicijnen.' http://www.vwa.nl/onderwerpen/dierlijke-bijproducten-dierlijk-afval/dossier/dierlijke-bijproducten )
 • Een "brok" voor de mens, met een exact en wetenschappelijk verantwoorde samenstelling is zonder problemen te fabriceren. Zou dit product een succes worden??
 • rauw vlees een positieve invloed heeft op het maagdarmmilieu (o.a. darmflora), waardoor verteringsprocessen beter kunnen verlopen en de biobeschikbaarheid van voedingstoffen toe kan nemen.
 • Versvoer is geen hype. Al eeuwen eten honden vlees en eventueel restjes. Brok bestaat pas 50 jaar.
 • Bijna alle fabrikanten van brok en blik werken met onvolledige inhoud deklaraties, of "deklaratie-trucken". Zetmeet wordt bijna nooit vermeld in de analyse. In de samenstelling, waar het ingredient met het hoogste percentage volgens de wet als eerste genoemd moet worden, worden de zetmeel houdende ingredienten gesplitst.  Purina Proplan Large Breed Athletic – lam & rijst bevat : Lam (19%), maïs, gedehydreerd gevogelte-eiwit, maïsglutenmeel, rijst (8%), dierlijk vet, maïsmeel, gedroogde bietenpulp, digest, gedehydreerd zalmeiwit, gedroogd ei, mineralen, tarwe, visolie. Als gewoon mais gedeclareerd zou worden moet dat voorop staan. Opsplitsen dus in mais, maisglutenmeel en maismeel. De 60% zetmeel komt voornamelijk uit mais, en tarwe, en slecht 8% uit de rijst. En waarom sparen op rijst? Geld. Rijst kost  € 0,30 /kg en mais €0,15 /kg.

 Uiteraard zijn er ook tegenstanders!!


Hoofd argument is dat de hond zich over 10,000-den jaren heeft aangepast aan menselijk zetmeel rijk voedsel. Niet geheel onlogisch.

De diervoederindustrie voor huisdieren, de petfood industrie is groot en nog steeds groeiend. De omzet in de VS in 2013 was $21 miljard en groeide 24% sinds 2008.

De grootste producenten van honden- en kattenvoer zijn uiteraard geen voorstanders :)

 1. Mars Inc. (17,4 miljard dollar omzet in 2010. Topmerken: Cesar, Greenies, Nutro, Pedigree, Royal Canin, Sheba, Whiskas, KiteKat, Chappi, Catsan).
 2. Nestlé SA (14,1 miljard dollar omzet. Topmerken: Kit & Kaboodle, Cat Dhow, Kitten Chow, Dog Chow, Puppy Chow, Deli-Cat, Frosty Paws, Purina One, Purina Veterinary Diets, Pro Plan, Chef Michael’s, Fancy Feast, Whisker Lickin’s, TBonz, Busy, Beggin’, Mighty Dog, Alpo, Moist & Meaty, Fit & Trim, Beneful, Friskies
 3. Colgate-Palmolive Co. (4 miljard dollar omzet. Topmerken: Hill’s Science Diet, Hill’s Prescription Diet, Hill’s Science Plan).
 4. Procter & Gamble Co. (3,3 miljard dollar omzet. Topmerk: Eukanuba, IAMS, Natura).**
** In April 2014 kocht Mars de Amerikaanse huisdiervoer divsie van P&G voor $2,8 milard, met een optie om ook de andere (Europese) divisies in de toekomst te kunnen te kopen.

Voor de volledige lijst zie: http://petfoodmagazine.nl/1240/top-15-internationale-petfood-bedrijven/ (en miljoen moet miljard zijn!) De omzet van huisdierenbenodigdheden in Nederland is 1,7  miljard euro. (http://edepot.wur.nl/186568)

In de VS wordt er meer dan $60 miljard uitgegeven (2015) http://www.petfoodindustry.com/articles/5712-pet-industry-spending-hits-record-us-b-in--

Logisch dat deze industrie, die miljoenen aan reclamecampagnes uitgaf om de hondenbezitter ervan te overtuigen dat je je hond of kat tekort doet als je niet een 

100% natuurlijke, holistische, gebalanceerde, voedzame, PREMIUM, gezondere, beste, speciaal voor deze leeftijd, rasspecifiek, graanvrije, innovatief, op wetenschappelijke basis door dierenartsen ontwikkelde, complete, smakelijke, met supplementen, met echt vlees, meer energie of vitaliteit, met essentiële voedingsstoffen, glanzende vacht, goed voor gewrichten, minder tandplak, beter immuunsystem etc. etc. brok voert.


Op de Petadvisor van Royal Canin (http://hond.petadvisor.nl/artikel/hondenvoer-zelf-bereiden)  vinden we het volgende:

Hondenvoer zelf bereiden
Een tekort aan vitaminen en calcium en het overbrengen van bacteriën naar hond en mens: slechts enkele voorbeelden van risico’s die je loopt als je zelf hondenvoer bereid (Barf genoemd). Fabrikanten van hondenvoer doen veel onderzoek en controle met betrekking tot hondenvoer, alleen dan kan je een uitgebalanceerd voer maken.
Hondenvoer samenstellen
Zelf een goed voer samenstellen vergt veel tijd en kennis. Zo heeft verschil in formaat of ras invloed op de specifieke voedingsbehoefte, en verschillen de behoeften ook per levensfase. Kennis van de behoeften van de hond is dus onmisbaar. Maar ook kennis van de diverse ingrediënten is uiterst belangrijk.

Kant en Klaar Vers Voer (KVV) wordt niet genoemd. Een goed merk KVV is ook gebalanceerd, en bevat alles wat de hond nodig heeft.

Gezien de economische belangen van de brokfabrikanten hebben worden de volgende argumenten tegen versvoer en dus voor brok of blik genoemd:

 • Het gevaar voor besmetting met o.a. salmonella en dus gevaar voor de volksgezondheid en bacteriële infecties bij de hond of kat. 
 • Gevaar voor darmobstructie door een bot of krijtdrollen door te veel bot/kraakbeen
 • Het reële gevaar van schilklierhormoon vergiftiging. Goede KVV gebruiken geen strot van zoogdieren. 
 • De hond heeft zich in de 15000 jaar als menselijk gezelschapsdier evolutionair aangepast aan het menselijk dieet, en kan dus wel zetmeel (goed) verteren. Inderdaad is er onlangs een artikel in Nature gepubliceerd wat in deze richting wijst. (http://www.nature.com/news/dog-s-dinner-was-key-to-domestication-1.12280 )
 • Dat vers gezonder is niet bewezen, het gevaar van besmetting wel
 • Vervoer bevat te weinig vezels
 • Gemakkelijk, snel, praktisch. Geen gedoe tijdens vakanties. Niet iedere dag een porties ontdooien.
 • Goedkoper. (Ja, de allergoedkoopste brokken zijn goedkoper dan een KVV).
 • Vers vlees maakt honden agressief.
 • Mijn dierenarts zegt dat ik beter brok voer.
 • Precies afgestemd op ras en levensfase (wat in principe met vers ook kan).
 • Uw hond leeft langer (In het kort geding van 6 januari 2011 bij de rechtbank Amsterdam vordert Mars een verbod op de hondenvoerreclame van Nestlé. Volgens Mars is er sprake van misleidende reclame door Nestlé, nu zij in haar reclame claimt dat een hond (tot) twee jaar langer kan leven bij bepaalde voedingsrichtlijnen. Mars trekt echter aan het kortste eind).
 • Zetmeel (graan, rijst, aardappel etc) is juist gezond en een belangrijke leverancier van energie, vetzuren en essentiele aminozuren en vezels.
 • Bevat gezondheidsbevorderende supplementen, zoals vitamines, groenlipmossel, omega-3 vetzuren, probiotica, etc
 • In twee publicaties worden honden beschreven met te hoge  schildklierhormoon bloedwaarden na het eten van schildklierweefsel (kippennekken)
 • Een te hoog (dierlijk) eiwit gehalte (wat eigenlijk hetzelfde is als te weinig koolhydraaten :)  ) 
Als commentaar op de laatste bullet: wat mensen nodig hebben is nog veel beter onderzocht dan voor de hond. De industrie zou probleemloos mensen-brokken kunnen maken, waar gegarandeerd alles inzit, gebalanceerd en wetenschappelijk onderbouwd. 
Zou dat gezond of lekker zijn??


Helaas bestaat de maaltijd van vele honden nog steeds uit tafelresten of voeding die voor de mens is bestemd. Helaas bevatten deze maaltijden vaak teveel verzadigde vetten en missen ze de nodige vitamines die de hond nodig heeft om gezond te blijven. Deze maaltijden vormen een gezondheidsgevaar, bijvoorbeeld in de vorm van obesitas maar ook vitamine- of mineralentekorten kunnen zich voordoen.


                 
Homemade vs. Manufactured
*Source: "The Benefits of Manufactured Pet Foods"
WALTHAM® pocket Book of Essential Nutrition for Cats and Dogs, pg.57

Een recente studie van de University of California, (sterk bekritiseerd omdat de studie gesponsord zou zijn door de industrie en gepubliceerd in een niet erg serieus tijdschrift) analyseert 200 recepten en vindt tekorten in de meeste recepten van met name choline (Vitamine B4), vitamine D, zink en vitamine E.(/http://www.annarbor.com/pets/homemade-pet-food-cat-dog-study-jennifer-larsen-uc-davis-jonathan-stockman/).

Opmerking: een goede KVV met verschillende diersoorten, spier en orgaanvlees, gemalen bot,eventeel  groenten/vruchten, vis (zalmolie) heeft alle noodzakelijke voedingsstoffen.

Uiteraard kijken de producenten van hondenbrok niet lijdzaam toe. Het afgelopen jaar (stand apr 2016) zijn er twee grote tegen vers voer acties geweest in de landelijke pers.

Dr Corbee stelt in de Volkskrant dat de "Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde, de beroepsvereniging van dierenartsen, (KNMvD, gesponsord door Royal Canin) is tegen het voeren van rauw vlees.". Merkwaardig is dat (stand 3 april 2016) op de website van KNMvD vele standpunten ingenomen worden, doch niet tegen het voeren van rauw vlees. 

Jammer is dat het tegenkamp eigenlijk weinig argumenten heeft. Het gezondheidsrisico (salmonella etc) betreft de mens, niet de hond. En verder extreme voorbeelden die nooit zullen optreden als u een kwaliteits KVV voert. 

If you can't beat them join them.
In de VS zijn gevriesdroogd hondenvoer en graanvrij hondenvoer belangrijke trends. (http://www.petfoodindustry.com/articles/5540-pet-food-industry-trends-a-preview)

Opmerking: Graanvrij betekent niet zetmeel vrij. Er zitten geen gewassen met gluten in maar wel zetmeel uit mais, aardappelmeel etc

Waarom zitten er eigenlijk altijd granen, zetmeel, koolhydraten in de brok??
 • Productietechnisch: je hebt zetmeel nodig anders valt de brok uit elkaar (bindmiddel)!! 
 • Het is goedkoop
 • Volgens de voorstanders: energieleverancier , hoogwaardige grondstof, vezels, nutrienten, vetzuren, aminozuren.

Twee Dierenartsen die het helemaal niet met elkaar (Wim de Leeuw, die groot voorstander van rauw vlees is én dierenarts Joris van Ling tegenstander) op Radio1, de moeite waard: https://www.nporadio1.nl/de-nieuws-bv/onderwerpen/351282-huisdieren-massaal-aan-rauw-vlees-maar-is-dat-gezond?

Recent (2018) weer veel media aandacht, zie onze BLOG HIER.


Een interessante discussie tussen specialisten vind je hier: http://www.vetined.nl/cursussen/6


Samengesteld door Robert Becht, chauffeur bij Dogs Love It, de honden en katten versvoer leverancier voor Twente.

Echt interessant zijn de uitzendingen van de keuringsdienst van Waarde.