>

Dogs Love It - Graanvrij Glutenvrij

Over graanvrij, glutenvrij, zetmeelvrij en koolhydraten

 · 2 min read

Sommige honden reageren allergisch op granen, of op de gluten die in graan zit,, of op de voedselmijt die zich snel in een open zak met brok nesteld.
Er wordt de laatste tijd veel reclame gemaakt voor hondenvoer dat gluten of graanvrij is. Grainfree, dat klinkt misschien nog wel beter.

Alle beroepsorganisaties die zich met hondenvoer bezig houdenn, namelijk de  AAFCO (Association of American Feed Control Officials),de FEDIAF (European Pet Food Industry) en  WALTHAM® Centre for Pet Nutrition geven aan dat honden geen koolhydraten (zetmeel) nodig hebben, wel vet, eiwit, vetzuren, mineralen en vitamines.
Een hond heeft dus geen koolhydraten (zetmeel, tarwe, rijst, aardappel, mais etc) nodig.

  • Er bestaan tientallen graansoorten: tarwe, gierst, spelt, mais, rogge, haver etc....
  • Graan bestaat uit 90% zetmeel en 10% eiwit. 
  • Gluten is een eiwit dat in sommige granen (tarwe, rogge, spelt, gerst) voorkomt.
  • Zowel honden en mensen kunnen allergisch zijn voor gluten. Mensen kun een huidziekte/jeuk krijgen (dermatitis herpetiformis).
Graanvrij is dus ook glutenvrijmaar zeker niet zetmeel vrij.

Bijna ieder hondenbrok bevat tussen de 40 en 60 % zetmeel. En zetmeel, ook al is het glutenvrij, uit aardappel, mais, tapoica, rijst is geen vereisde, en of het gezond is daar over kun je twisten.

Waarom zit er altijd zetmeel in een brok. Anders kun je geen brok maken. Een brol uit alleen vleesmeel valt uit elkaar als poeder. En zetmeel is goedkoop, 10 tot 20 cent per kilo. Dus de helft van je brok voor noog geen 2 dubbeltjes.

In kant en klaar vers hondenvoer zoals DARF, KiezebrinkRAW, Meat4Dogs en Daily Meat dat wij verkopen zit geen granen, geen gluten, geen zetmeel en geen koolhydraten. Alleen eiwit en vet, dat wat de hond echt nodig heeft volgens voedingswetenschappers.
In de VOL de biologisch brok van DARF zitten wel koolhydraten (uit appels en worteltjes), maar nauwlijks zetmeel en zeker geen gluten. 

RB
Robert Becht

Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond

No comments yet.

Add a comment
Ctrl+Enter to add comment