>

Dogs Love It - Hondenbrokken fabrikanten vinden bondgenoot

hondenvoer multinationals zoals Mars en Nestlé vinden in hun strijd tegen vers voer een onverwachte .bondgenoot; de Stichting Wakker Dier

 · 7 min read

Een opmerkelijk koppel:  de grote brol multinationals zoals Mars (Royal canine en Pedigree) en Nestle (Purina) vinden in hun strijd tegen vers voer een onverwachte .bondgenoot; de Stichting Wakker dier.

Het consumentenprogramma Kassa, RTL, en altijd weer dezelfde dierenartsen steunen de actie....


6 oktober 2016  
https://www.wakkerdier.nl/persberichten/hondenvoer-steeds-dieronvriendelijker

Wakker Dier waarschuwt voor de trend om honden te voeren als een wolf, omdat dit funest is voor de dieren in de vee-industrie. Want als alle 1,5 miljoen honden in Nederland grote hoeveelheden vers en rauw vlees gaan eten, moeten er daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Bovendien stellen diervoedingsexperts dat het niet alleen onnodig, maar vaak zelfs ongezond is voor de hond. Wakker Dier: “Het is onverteerbaar dat we speciaal kippen gaan houden en slachten, omdat ‘carnivore’ teckels opeens gevoerd worden als een wolf.” aldus Hanneke van Ormondt van Wakker Dier, “Een teckel is geen wolf.” 
Kijk vanavond naar Kassa (19.05, NPO1) voor meer informatie over hondenvoer: over (on)gezonde trends, vage claims en misleidende reclame slogans.   
Trend naar meer vlees
‘Vlees, vlees en nog meer vlees’ dat is de samenvatting van de laatste internationale huisdiervoerbeurs, Interzoo 2016. De trends BARF (bones and raw flesh) en KVV (Kant en klaar vers vlees) die al langer spelen in Australië en Amerika, hebben inmiddels ook Nederland bereikt. Volgens het RIVM (sept 2016) eet één op de drie Nederlandse honden al af en toe rauw vlees. Lotte Botter heeft een eigen praktijk voor voedingsadvies voor honden en schat dat de afgelopen jaren het aantal honden dat leeft op een dieet van voornamelijk vers vlees, is gestegen van zo’n 2 tot zo’n 5-10 procent.
 
Andere dieren zijn de dupe
Wereldwijd neemt de concurrentie tussen mens en haar huisdier om dierlijke eiwitten toe door de toename van het aantal huisdieren. Gevolg: in toenemende mate worden er dieren speciaal voor huisdieren geslacht (WUR, 2009). De trend voor meer vlees in het hondenvoer versterkt dit. Bovendien worden hondenbaasjes steeds vaker verleid om hun hond kipfilet of ander spiervlees te geven, in plaats van hen de ‘restproducten’ te geven die mensen zelf niet (willen) eten. Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht. En in de regel gaat niet om biologisch gehouden dieren, maar om plofkippen en kooikonijnen. Een dubbele toename in dierenleed dus.
 
Onnodig en mogelijk zelfs ongezond, zeggen experts
En dat terwijl meer vlees niet persé gezonder is voor honden. Honden zijn geen wolven: ze kunnen bijvoorbeeld wel zetmeel verteren, wat een wolf niet kan. Bovendien hebben ze een volledig ander leven. Toch duiken vooral in (online) dierenspeciaalzaken steeds meer merken op die adverteren met vers vlees, rauw vlees en met brokken en blikvoer met meer dan twee keer meer dierlijk eiwit dan aanbevolen. Diervoedingsdeskundigen Plantinga, Corbee, Overgaauw en Botter zijn dan ook geen voorstander van de trend. Want een te hoog percentage dierlijk eiwit kan volgens hen leiden tot diverse kwalen zoals ouderdomsproblemen en groeiachterstanden (Diergeneeskunde 2015).
Paul Overgaauw, specialist veterinaire microbiologie, Universiteit Utrecht: “Het is bijna onmogelijk om je hond een compleet dieet te geven op ‘BARF’. Door deze trend zal je zien dat we jaren terug gaan in de gezondheid van honden: meer puppy’s met kromme poten, meer groeiachterstanden en meer ouderdomskwalen. En dan hebben we het nog niet eens over de gevaren voor mens en dier van bacteriën als salmonella en ESBL op rauw vlees.”
Ronald Corbee, specialist veterinaire diervoeding, Universiteit Utrecht: “Er is veel verschil in kwaliteit tussen hondenvoermerken. Maar voermerken met hoge vleespercentages zijn niet perse beter, al willen ze je dat wel doen geloven. Ze zijn wel minder duurzaam vanwege de impact van vlees op het milieu en klimaat.”
Esther Plantinga, specialist veterinaire diervoeding (Universiteit Utrecht): “Net als ieder mens, is iedere hond natuurlijk anders. Maar honden kunnen vanaf een bepaalde leeftijd ook vegetarisch of zelfs helemaal veganistisch leven mits ze het juiste voer krijgen.”
Lotte Botter, hondenvoedingsdeskundige: “Er zijn goede internationale richtlijnen voor de hoeveel eiwit die een hond nodig heeft. Er duiken nu online en in speciaalzaken overal merken op die het dubbele aan dierlijk eiwit bevatten”.

Wat is dan diervriendelijk? 
Wakker Dier vraagt om bij het voeren van je huisdier ook te denken aan de dieren ín het voer: kies voor een merk met een dierenwelzijnskeurmerk zoals Beter Leven of biologisch. Deze merken houden niet alleen rekening met het welzijn van je hond, maar ook met de dieren achter het vlees. Wakker Dier: “Let wel heel goed op logo’s, want het is een wirwar aan vage claims en misleidende reclame!
 
Daarnaast maant Wakker Dier supermarkten om stappen te zetten: “Er is een gat in de (super)markt voor beter diervoer met 1, 2 of 3 Beter Leven sterren. Voor plofkip-vrij voer moeten klanten nu vaak online op zoek, terwijl dat in elke supermarkt zou moeten liggen. Enkel Albert Heijn verkoopt mondjesmaat biologisch hondenvoer”.
 

http://www.rtlnieuws.nl/nederland/actie-tegen-rauw-vlees-als-hondenvoer-een-teckel-is-geen-wolf
Geef honden geen grote hoeveelheden vers en rauw vlees; ze hebben het niet nodig, het is vaak zelfs ongezond en er moeten daarvoor speciaal meer landbouwhuisdieren naar de slacht. Dat stelt Wakker Dier.

De stichting waarschuwt voor de trend om 'honden te voeren als een wolf'. Volgens het RIVM eet één op de drie Nederlandse honden af en toe rauw vlees.

'Een teckel is geen wolf'
"Onverteerbaar", vindt Hanneke van Ormondt van Wakker Dier. "We gaan speciaal kippen houden en slachten omdat 'carnivore' teckels opeens gevoerd worden als een wolf. Een teckel is geen wolf."

Er bestaat sowieso een trend om meer vlees in hondenvoer te verwerken, meldt de stichting. En als het aan de huisdierenvoederindustrie ligt, gaan steeds meer baasjes hun hond kipfilet of ander spiervlees voorzetten. Voorheen werden in hondenvoer vooral 'restproducten' van dieren gebruikt die mensen niet wilden eten. "Hiervoor moeten er dus extra dieren naar de slacht", meldt Wakker Dier. Het zou dan vooral gaan om plofkippen en kooikonijnen.

Te veel dierlijk eiwit 
Dierenartsen zien de trend met lede ogen aan. Honden zijn geen wolven, zeggen zij. Een wolf kan geen zetmeel verteren, een hond wel. Honden krijgen met dat extra vlees veel te veel dierlijk eiwit binnen, wat kan leiden tot allerlei kwalen zoals ouderdomsproblemen en groeiachterstanden. 

Als het aan Wakker Dier ligt, gaan hondenbaasjes over op producten van leveranciers die ook oog hebben voor 'de dieren achter het vlees'.  Deze producten hebben een dierenwelzijnskeurmerk. Ook supermarkten zouden zich hiervoor moeten inzetten.


http://kassa.vara.nl/gemist/nieuws/steeds-meer-vlees-in-hondenvoer
Claims als “glutenvrij”, “ambachtelijk”, “vers vlees” en “zonder conserveringsmiddelen” zouden niet misstaan op onze voedingsproducten, maar dit is een greep van de claims die je tegenwoordig op hondenvoer kunt vinden. Steeds meer mensen voeren hun geliefde viervoeter luxe brokken met een hoog vleespercentage, of kiezen voor een rauw vlees dieet. En daarmee krijgen honden wel 3 tot 4 keer meer vlees binnen dan nodig is… 

Hond als wolf 
Een trend die vanuit Amerika is overgewaaid en nu ook in Nederland steeds populairder wordt is het idee om je hond te voeren alsof het een wolf is. Medestanders van deze methode vinden namelijk dat honden dichtbij hun natuur moeten blijven, en daarmee vooral vers vlees te eten moeten krijgen. Zoals wolven ook een prooi in het wild oppeuzelen, krijgen deze honden nu rauw vlees en botten toegediend (de ‘BARF’ methode – Bones And Raw Flesh) of, voor de eigenaren die liever voor het gemak gaan, het zogeheten KVV-voer; kant-en-klare vers vlees voeding. Met dit voer krijgen honden 80 tot 100 procent vlees binnen, waar het percentage vlees in regulier hondenvoer tussen de 20 en 40 procent ligt.

Wakker Dier 
Stichting Wakker Dier, die zich sterk maakt voor het welzijn van dieren in de vee-industrie, maakt zich grote zorgen om deze trend waarbij honden steeds meer vlees te eten krijgen.

De vers-vlees trend, waarbij honden spiervlees gevoerd krijgen dat ook voor de menselijke consumptie is bedoeld, zet extra veel druk op de bio-industrie. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier wijst op het gevolg van deze trend, waarbij “steeds meer dieren in de vee-industrie geslacht zullen worden om onze honden te voeren”. Dit vlees, zoals kippendij, kan verwerkt zitten in KVV-voer, of wordt rauw aan de hond gevoerd. Waar honden voorheen voornamelijk restproducten aten, krijgt 1 op de 3 honden nu af en toe tot vaak vers vlees te eten.

Voor- en tegenstanders 
Voorstanders van de rauw vlees methode zien vaak grote verbetering in de gezondheid van hun hond met een vers vlees dieet. Een ander voordeel dat vaak genoemd wordt is minder ontlasting. Maar wat is nou het beste voor je hond? Docent diergeneeskunde Esther Hagen-Plantinga van de Universiteit Utrecht nuanceert de situatie. Zij stelt dat net als ieder mens, ook iedere hond anders is en er niet één merk of één soort voedsel is dat voor elke hond werkt. Maar volgens Hagen-Plantinga krijgen honden op deze manier wel “drie tot vier keer meer vlees binnen dan nodig is”.

Complete voeding
Hagen-Plantinga belicht een mogelijk gevaar bij een vers vlees dieet voor honden. De hond kan op die manier te weinig essentiële vitaminen en mineralen binnen krijgen. Als je zelf een dieet van rauw vlees samenstelt, is het lastig om een goede verhouding te bepalen voor een compleet dieet, waar alle nodige voedingsstoffen in zitten. Bij KVV-voer is het vaak ook nodig om extra vitaminen toe te voegen, de bijgevoegde groenten en vitaminen zijn dan vaak niet voldoende. Over reguliere brokken gaan bij tegenstanders verhalen rond dat deze ongezond zouden zijn voor de hond, maar Hagen-Plantinga herkent deze problemen niet. Brokken zijn in principe een complete voeding waar alles in de juiste verhoudingen in zit, zo stelt zij. Ook is het, in tegenstelling tot wat veel hondeneigenaren denken, goed om je hond afwisselend brokken en vers vlees te voeren





RB
Robert Becht

Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond

Voeg een reactie toe
Ctrl + Enter om commentaar toe te voegen

P
Philips Gerald 6 jaar geleden

Excellent post. Keep sharing such kind of post on Instagram also to spread awareness. Buy Instagram Followers & get massive & real followers on Instagram.

I
Meri Pharmacy 6 jaar geleden

Rex Unani products,Buy unani product online, unani medicine, ayurvedic medicine,unani hakim,unani product,hamdard unani medicine, ayurvedic medicine online http://www.meripharmacy.in/

A
Lonm 6 jaar geleden

You know Saratov guys do this as well. If you don’t, then you haven’t been watching them closely.

S
Hanama 6 jaar geleden

it is awesome to hear it, that for providing a valuable data or i can say entertaining data that we can remember for the long time. As a human being people love stuff like < a href="">https://www.linkandthink.org/sites-like-fmovies-alternatives/fmovies and similar