>

Dogs Love It - Huisdierenvoeding industrie

The Pet Industry Empire strikes back. Versvoeren wordt een publiek gezondheidsrisico

 · 5 min read

Op 25 sept verscheen er een bericht over de gevaren van het voeren van vers of rauw vlees in de Telegraaf, nu.nl en op RTL.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/binnenland/waarschuwing-voer-je-hond-geen-rauw-vlees

   


Een goede reactie Lizzy Plat-Coelers, de oprichtster van Barfplaats.nl , vind je hier:https://www.facebook.com/barfplaats/posts/1043365562370987?fref=nf


De geschatte wereldwijde omzet van de honden en katten brokken in 2011 was $60B (of wel 50 Miljard Euro). Tendens stijgend.



De grote spelers (Mars, Nestle, Colgate-Palmolive) hebben een marktaandeel van meer dan 60%. 


Als 10% van de honden en katten bezitters op vers vlees voeding overstappen betekent dit een omzet verlies van ongeveer Euro 5,000,000,000 (5 Miljard) per jaar. 


De marge op brok is interessant.Een premium brok kost 4-5 Euro per kilo. De ingrediënten 40% vleesmeel (0,35 euro kg) en 60% zetmeel (0,15-0,20 euro/kg) kosten dus minder dan 0,30 euro/kg. Bron: World Commodity Prices) Tel hierbij de productie, verpakking, marketing en distributie kosten. Moeilijk voor te stellen dat het meer kost dan Euro 1 om het voer bij de groothandel te krijgen, dat uiteindelijk voor 4-5 euro aan de consument verkocht wordt.


Het is dus nauwelijks te verwachten dat de industrie lijdzaam toe kijkt hoe de kaas van haar brood gegeten wordt!! De Petfood Empire strikes back!!!0


Uiteraard zijn er, net zoals bij ieder ander groot industrieel complex, zijn er vele financiële koppelingen met belanghebbende partijen die gesponsord worden zoals bijvoorbeeld: dierenwelzijnsorganisatie, onderzoeksinstituten en universiteiten, dieren (honden) shows, eigen lobby clubs, dierenartsen die speciale lijnen met hoge marge verkopen,en niet te vergeten de media, waar de industrie miljarden aan reclame spendeert!! 


Wat voor een strategie volgen de gevestigde brok fabrikanten??


Ten eerste het aanpassen van eigen assortiment om het "dichter bij een rauw vlees menu te brengen": Grainfree, tarwevrij,graanvrij, glutenvrij, met (zoet) aardappel, cassave, groenten, zijn de nieuwe communicatie uitingen richting consument. Echter, graanvrij betekend geenszins laag in zetmeel/koolhydraten. Het zetmeel gehalte van deze graanvrije en vaak als hypoallergeen verkochte brok is gelijk aan de traditionele brok. Wel kan de fabrikant een premium verlangen, terwijl de de prijs van de speciale ingrediënten (aardappelmeel, mais, rijst, cassavemeel) niet veel duurder zijn dan graan.


Ten tweede een brede actie waar de hulptroepen (media, universiteiten, dierenwelzijnsorganisaties) ingezet worden. Het is blijkbaar moeilijk om aan te tonen dat een brok gezonder is dan rauw vlees.Dat lijkt een doodlopende weg. 


Dus zet de industrie in op de menselijke gezondheid: het voeren van vers vlees is slecht voor de volksgezondheid. Zorg er voor dat u zelf of uw kind niet ziek wordt van uw hond.


Ziekten die van dier op mens overdragen worden heten een zoönose. Google op "zoonoses dog" geeft heel wat resultaten. Nooit geweten dat zoveel ziekten potentieel overdraagbaar zijn van hond op mens. Ik zou onze dames gelijk de deur uit moeten doen als mijn leven mij lief is; Kijk maar eens naar dit document van een top-universiteit:     http://faculty.vetmed.ucdavis.edu/faculty/bbchomel/who_zoonoses/pdf/dogzoonosesviralbact.pdf

Ook onze eigen Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) geeft een akelige rij enge ziekten: http://www.rivm.nl/Onderwerpen/Z/Ziek_door_dier/Zo%C3%B6nosen_op_een_rij#Hond


Ach, in de praktijk zal het allemaal wel meevallen anders waren er niet zoveel huisdieren.


De eerste golf van waarschuwingen begon zo een 10 jaar terug: Salmonella. Het is al lang bekent dat rauw kip en kalfsvlees zwaar besmet zijn met salmonella bacteriën. Dus als je deze producten bereid, voor je zelf of voor je hond, is het verstandige om hygiënisch te werken. Dat de hond een extra besmettingsbron zou zijn is nooit bewezen.


Het standpunt van de afdeling diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht wordt in februari 2015 in het Tijdschrift voor Diergeneeskunde gepubliceerd: http://www.diergeneeskunde.nl/media/filebank/3caa752e68eb406a9629f58338a8b113/2015-standpunt-rauwvleesvoeding-tvd.pdf. Dierenartsen moeten de klanten wijzen op de gevaren van vers voer. Twee jaar eerder (2013) schrijft een  van de mede-auteurs Dr.Plantinga nog: " Echter, het voeren van rauw vlees brengt ook mogelijke risico’s met zich mee. Rauw vlees kan een bron van bacteriën zijn, waardoor sommige groepen mensen, zoals ouderen, chronisch zieken, zwangere vrouwen en jonge kinderen, een, zij het klein, risico lopen om ziek te worden."( http://www.sg.uu.nl/nieuwsblog/2013/08/25/huisdieren-aan-de-lijn).


Het is trouwens niet zo dat brokgevoerde honden geen salmonella dragers zouden zijn, integendeel, vers voer honden hebben minder ziektedragende bacteriën.


PP petpartners.org (carried out its own study in 2008 involving 40 raw fed and 156 dry fed therapy dogs, and published the results of stool samples collected as follows:

Bacteria CountsRaw Fed Dogs (40)Bacteria CountsDry Food Fed Dogs (156)
0 for Vanomycin resistant enterococci1 for Vanomycin resistant enterococci
1 for MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus, ofwel Ziekenhuis bacterie)8 for MRSA
5 for Clostridium difficile (veroorzaakt ernstige diarree)40 for Clostridium difficile
19 for Salmonella12 for Salmonella
31 for E. Coli (poepbacterie, zit ook in je eigen poep, kan diarree veroorzaken)32 for E. Coli


In de Vereenigde Staten zie je vergelijkbare ontwikkelingen, maar men is wat verder: de VS warenautoriteit (FDA), de dierenartsen (AVMA) en het Centre for Desease Controle scharen zich achter de petfood industrie.  .https://www.avma.org/KB/Resources/FAQs/Pages/Raw-Pet-Foods-and-the-AVMA-Policy-FAQ.aspx. Geld is macht en corrumpeert.


De FDA waarschuwt voor salmonella in rauw vlees voer, maar er zijn 10-tallen terugroep acties geweest omdat brok met salmonella besmet bleek.


En nu komt de Rijksuniversiteit Utrecht en het Medisch Centrum voor Dieren, via de Telegraaf, RTL en NU.nl met het nieuws dat volgens het RIVM 85000 een zoonose oplopen in Nederland. Dat zijn dus alle door dieren (wilde dieren (muizen) ,gebruiksdieren koeien, geiten (Q-koorts), huisdieren. Paniekmakerij.


Nieuw is het gevaar van de extended-spectrum β-lactamases (ESBL), een enzym dat door een aantal bacteria gemaakt wordt en de werking van een aantal antibiotica tegengaat.Deze ESML producerende bacteria zijn dus resistent tegen sommige antibiotica.

ESML wordt door deskundigen als een belangrijke bedreiging van de volksgezondheid gezien. Begrijpelijk, vele nu vrij gemakkelijk behandelbare bacteriële infecties zouden weer dodelijk kunnen verlopen.


De oorzaak van ESBL en ander multi-resistente bacteria is de intensieve veehouderij, waar de dieren (kippen,varkens etc) preventief antibiotica toegediend worden. Dit is slecht en gevaarlijk voor mens, dier, hond, kat


In het Telegraaf verhaal staat ook "Zelfs honden die geen rauw voedsel krijgen lopen een verhoogde kans op ESBL, omdat veel honden er een gewoonte van maken de ontlasting van een andere viervoeter te eten. Zo verspreidt de bacterie zich dus razendsnel." 


Honden lusten de drol van de soortgenoot niet. Op paardendrollen zijn ze gek. Laat nu juist die paardendrollen vaak de gevaarlijke E. Coli (ESBL of multiresistent) bevatten (http://www.bsmt.org.uk/asm/files/asm29/7B-Williams%20BSMT%20Pets%20perspective%2016May14.pdf). 

Van een dierenarts had ik meer inzicht verwacht.


Het lijkt niet onwaarschijnlijk dat de machtige dierenvoedings industrie, met haar miljardenomzet, in staat is om van het voeren van rauw vlees aan een huiddier een publiek gezondheidsrisco te maken dat de nationale pers haalt.


Robert Becht
















































RB
Robert Becht

Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond

No comments yet.

Voeg een reactie toe
Ctrl + Enter om commentaar toe te voegen