>

Dogs Love It - KVV en schildklierhormoon

In deze blog wordt regelmatige aandacht gegeven aan KVV in de media. TROS RADAR over het gevaar van de schildklierhormoon in Kant en Klaar

 · 2 min read
TROS Radar heeft 5 versvoer (KVV) merken laten onderzoek op thyroxine, het schildklier hormoon, dat in vers voer komt als er (te veel) strot verwerkt wordt. Het gevaar van te veel thyroxine in het voer is voedsel gerelateerde hyperthyreoïdie. Honden met verhoogde schildklierwaardes in het bloed kunnen last krijgen van symptomen zoals gewichtsverlies ondanks een goede eetlust,  hyperactiviteit en een verhoogde hartfrequentie.

In drie van de vijf monsters waren de concentraties van het schildklierhormoon  te hoog.

Merkloos  13.8 microgram/gram 
Tamro Compleet Mix   5,8 microgram/gram  
Smuldier  Compleet 3,1 microgram/gram
Lotgering Lam  1,5 microgram/gram
Bibi Natuurmix  0,6 microgram/gram
Carnibest  0.1 microgram/gram

Dogs Love It is blij met de aandacht voor dit belangrijke thema dat ook aangeeft dat de wildgroei van goedkope "private label" worsten haar nadelen heeft. 

Een Amerikaans artikel geeft aan dat een gemiddelde waarde van 1,52 microgram/gram  thyroxine reeds schadelijk kan zijn.

De uitzending kunt je hier zelf bekijken en/of  de samenvatting lezen.

Het goede nieuws is dat onze twee hoofd leveranciers (DARF en Kiezebrink) geen ingrediënten met een schildklier risico verwerken.

DARF zegt hier het volgende over op zijn FaceBook Pagina  

1) Er wordt per batch van 150 kg getest op de bacteriën Salmonella en Campylobacter en regelmatig op het schildklierhormoon.  
2) Wij verwerken geen strotten / nekken van rund, lam of schaap.
3) De schildklier van gevogelte zit niet in de nek; daarom gebruiken wij kippen/eenden/kalkoen nekken.

Update 10 september 2018.  Begin september zijn heeft DARF  per batch van 150 kg 100 gr monsters genomen en na volledig mengen opgestuurd naar het laboratorium: 0.1 microgram/gram Thyroxine. Perfecte waarde dus.

Kiezebrink meldt op de hoogte te zijn van de risico's en gebruikt geen ingrediënten met schildkier

Wil  je het fijne weten over hyperthyreoïdie  en thyroxine kijk dan naar het filmpje van dierarts Edwin van Gijtenbeek.

In de VS is er een terugroep actie geweest voor blikvoer. Zie dit erg informatieve artikel   van Prof Dr Ir Anton Beynen een van de meest gezaghebbende onderzoekers op et gebied van diervoeding.
Lees hier het officiële bericht van de FDA (Amerikaanse Voedsel en Waren Autoriteit).

De Duitse Consumentenbond (Stiftung Warentest) vind een te hoog Jodium gehalte in droogvoer, dat ook tot schildklier problemen kan leiden. https://www.test.de/Hundefutter-trocken-im-Test-5020107-0/
RB
Robert Becht

Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond

No comments yet.

Add a comment
Ctrl+Enter to add comment