>

Dogs Love It - Onderzoek versvoer

Van slachtafval, graan en soja naar restaurantvoeding voor huisdieren Pet Care Nederland

 · 2 min readDe trend bij consumenten om steeds vaker voor natuurlijke producten te kiezen slaat zichtbaar over op de voeding van hun honden en katten. Ook bij fokkers en dierenartsen is een duidelijke verschuiving te zien. Zo blijkt uit een recent onderzoek, uitgevoerd door Pet Care Nederland.

 

Onderzoekskader

Aan het onderzoek werkte een representatieve groep van Nederlandse en Vlaamse honden- en katteneigenaren, fokkers en dierenartspraktijken mee. Tijdens het onderzoek is het reguliere voer dat de respondenten gebruiken vergeleken met een natuurlijke variant (Natural Greatness).

De cijfers
De respondenten geven - met een geringe standaarddeviatie - gemiddeld een waardering boven de 8 aan de natuurlijke dierenvoeding (consumenten: 8,8, fokkers: 8,2, dierenartsen: 8,2). Ook geven de meeste respondenten aan over te willen stappen naar de natuurlijke voedingsvariant. En 95% procent van de respondenten geeft aan natuurlijke dierenvoeding ook aan anderen aan te bevelen. Van de fokkers geeft 78% aan dat zij kopers van puppy’s of kittens voortaan natuurlijke dierenvoeding zal adviseren. Van de dierenartsen gaat 65% natuurlijk honden- en kattenvoer aan cliënten aanbevelen.

Overige bevindingen
De respondenten kregen ook de mogelijkheid om hun overige bevindingen te delen. Opvallend is dat zij vaak aangeven dat de honden en katten gemiddeld minder van de natuurlijke voeding hoeven te eten om verzadigd te raken, terwijl zij het natuurlijke honden- of kattenvoer juist liever eten. Ook geeft  een deel van de respondenten aan dat de structuur en geur van de ontlasting van de huisdieren beter wordt door het natuurlijk en graanvrij voeren. De vacht zou voorts voller worden en meer gaan glimmen. De huisdieren maken bovendien volgens sommige respondenten een meer vitale indruk. 

 

Verschillen tussen regulier en natuurlijk voer

Maurice Vollebregt van Pet Care Nederland licht toe: “Reguliere dierenvoeding bevat veel kunstmatige toevoegingen en er zit gemiddeld slechts 4% vlees en vis in, aangevuld met veel slachtafval - dat wordt op de verpakkingen behoorlijk eufemistisch ‘dierlijk bijproduct’ genoemd. Bovendien zitten er veel voor honden en katten onverteerbare granen in. In natuurlijk honden- en kattenvoer zitten enkel natuurlijke stoffen. Ook zit er veel meer vlees en vis - zonder slachtafval - in deze natuurlijke producten en meestal géén granen. Het is - in vergelijking met reguliere dierenvoeding - een soort restaurantvoeding voor huisdieren."

 

De toekomst

Op de vraag hoe de toekomst er voor natuurlijk honden- en kattenvoer uit zal zien, antwoordt Vollebregt: "Natuurlijke dierenvoeding is bezig met een opmars. Maar de grote vraag blijft toch of de ondernemingen die zich op deze hoogwaardige voeding richten een substantiële positie in de markt kunnen verwerven in de komende jaren. Niet alleen zijn de makers van ‘gewone’ dierenvoeding erg in het voordeel omdat zij al een stevige positie in de markt hebben, maar ook hebben zij steeds het voordeel van de goedkope ingrediënten. Slachtafval, graan en soja zijn vele malen goedkopere ingrediënten dan vlees en vis. De revolutie in de dierenvoeding moet dan ook van onderaf aangewakkerd worden, op een welhaast natuurlijke wijze."


RB
Robert Becht

Doet in water en helpt Maria met vlees voor de hond

No comments yet.

Add a comment
Ctrl+Enter to add comment