>
Dierenarts Dr. E. J. Voûte en dhr. G. Van Herwaarden schreven 1934 in hun boek ´Hoe verzorgen wij onze hond´ het volgende: ‘We hebben het met een carnivoor te maken. Het zal u duidelijk zijn, dat een dier als de hond, die zo op vleesvertering is ingesteld een ander soort bacteriën in zijn darm moet hebben als hij veel koolhydraten te eten krijgt. Dit is helaas bij veel van onze huisdieren het geval, omdat het vlees duur is. …. Uit praktische overwegingen (stinken) wordt vlees vaak gekookt, voor de hond is dit niet noodzakelijk, ja zelfs beter van niet.’   ... Toen in 1934 hadden we nog geen diepvries en vele honden liepen gewoon op het erf of op straat ... en vingen zo nu een dan een eigen prooi ...

Volgens de Australische dierenarts Dr. Ian Billinghurst  hebben dieren een steeds grotere kans gezondheidsproblemen te ontwikkelen hoe meer hun dieet van het natuurlijk voedsel afwijkt. Dit is volgens hem de reden dat moderne op graan gebaseerde hondenvoeding zo vele gezondheidsproblemen veroorzaakt. 

Hij schrijft in zijn in 1993 gepubliceerd boek ‘ give your dog a bone ’ dat onze honden de benodigde evolutionair bepaalde voedingstoffen niet uit het bewerkte voer kunnen halen. Dit boek heeft een kleine wereldwijde revolutie terweeg gebracht. Want eigenlijk is het simpel. Voer je hond zoals het de natuur zelf ooit bedacht heeft.

In zijn boek ‘de waarheid over honden ’ schrijft Bioloog Stephen Budiansky: ‘het is nog steeds niet helemaal duidelijk hoe 135 duizend jaar geleden uit de wolf de hond is geworden’. Wel kan men uit DNA-onderzoek bijna met zekerheid afleiden dat honden van wolven afstammen, aangezien er slechts minder dan 1% verschil is in erfelijk materiaal. Ook in hun eetgedrag zijn honden nog wolven: ter compensatie van al die dagen dat de jacht tegenzit, kunnen ze enorme hoeveelheden voedsel op - honden hebben de neiging zich te overeten’.

Pas ongeveer 70 jaar geleden deed het bewerkte fabrieksvoer zijn intrede! Dus tijdens de gehele evolutie van onze hond –zo’n kleine 135 duizend jaar - hebben onze honden zonder fabrieksvoer overleefd!

Dierenarts Tannetje Koning schrijft in haar boek “Voer voor carnivoren” (2008) ‘omdat brokken niet lijken op de natuurlijke voeding van de wolf, is het ook nodig om er veel onderzoek naar te doen, anders kunnen er gemakkelijk tekorten in sluipen’. En wij dachten goed eraan te doen gezond wetenschappelijk onderzoekt bewerkt fabrieksvoer te voeren. Maar (helaas) was het ons niet mogelijk de evolutionair bepaalde fysiologische geaardheid van onze hond in een zo kort tijdsbestek te veranderen. Wij willen het goed doen maar wij voegen onze honden volgens Dr. Billinghurst massaal lichamelijk biologische schade toe met alleen bewerkt fabrieksvoer te voeren!

Pas zo’n 70 jaar geleden zijn wij ook begonnen dagelijks graan (brok) aan onze honden te voeren. Ook premiumbrok bestaat uit minimaal 40% graan (bij allergiebrok  soms rijst, aardappelen of tapioca). Dit is nodig bij het productieproces. Volgens Dr. Ian Billinghurst zijn de overgrote meerderheid van de degeneratieve aandoeningen van tegenwoordig een direct gevolg van gekookte en bewerkte voedingsmiddelen. Ook dierenarts Tannetje Koning  adviseert bij vrijwel alle zieke honden die haar praktijk binnenkomen versvleesvoeding. Met goede resultaten bij huidproblemen, oorproblemen, hyperactiviteit maar ook epilepsie. Niet in alle gevallen verdwijnen de klachten helemaal maar bijna altijd wordt het aanmerkelijk beter schrijft ze in haar boek.

Ook wetenschappelijk is bewezen dat koolhydraten een chronische verhoging van bloedglucose teweeg brengen wat wederom tot een pathologische verhoging van insuline voert, genoemd Hyperinsulinemia.

Dierenarts Erwin van Gijtenbeek  schrijft: ‘hoe meer we gaan afwijken van de natuurlijke gang van zaken, in wat voor vorm dan ook, hoe meer problemen er ontstaan. Dit kunnen gezondheidsproblemen zijn, maar ook gedragsproblemen. Door uw hond een zo natuurlijk mogelijke voeding te geven (dat is dus rauw zonder bewerkingen en toevoegingen) komt u aan één punt al behoorlijk tegemoet aan het natuurlijk gedrag’.

In zijn afstudeerscriptie voor zijn studie osteopathie  schrijft dierenarts Erwin van Gijtenbeek: ‘in onze dierenartspraktijk is er een patiëntenverdeling van veertig procent commercieel gevoerde- en zestig procent rauw gevoerde honden. De commercieel gevoerde groep heeft meer klachten van het gebit, oren, huid, bewegingsapparaat, maag-darmstelsel en anaalklieren’. In zijn conclusies schrijft hij: ‘Vooropgesteld dat perfecte voeding voor alle honden niet bestaat, kan op basis van dit onderzoek en de gevonden resultaten gesteld worden, dat voor een gezond functioneren van het spijsverteringskanaal van de hond en de daaraan verbonden osteopatische relaties, rauwe voeding geadviseerd kan worden’.

Ook Dr. Med. Vet. Vera Biber  schrijft (2006) in haar boek Allergien beim Hund: ‘de genen van onze hond hadden niet voldoende tijd om zich aan de hoeveelheid kunstmatige voeding, uitlaatgas, kunstmatig licht en centrale verwarming e.d. aan te passen. Daaruit resulteren de meeste modernen ziektes. Er zijn geen allergische straathonden. In Duitsland reageert volgens schattingen elke vierde hond op iets sensibel. Dat zijn dus in Duitsland 1,5 miljoen honden. Fit for life?’

In het voorwoord van het boek Futterprobleme beim Hund  (2008) schijft Dr. Med. Vet. Vera Biber ‘meer dan de helft van de honden die tegenwoordig in een dierenartsenpraktijk komen hebben spijsverteringsproblemen en/ of allergieën. Volgens het Branchenforum Duitsland 2005 lijdt een groot gedeelte van onze honden niet alleen aan voeronverdraaglijkheden die begeleidt worden van winderigheid, diaree, braken of gebrek aan eetlust (29%) maar ook aan huidproblemen (31%), overgewicht (29%), tandproblemen (32%), gewrichtsproblemen (24%). Op gedragsproblemen wordt in deze statistiek niet ingegaan, want maar zeer weinig dierenartsen hebben zich verdiept in de relatie van voeding en gedrag. En ook niet in de relatie van voeding en gezondheid. Daarom zullen de meeste dierenartsen gewoon de dieetbrok verkopen – de behandelaar muteert tot handelaar. De fitness van onze hond komt niet uit de apotheek maar uit de voerbak. Ik verbaas mij telkens weer dat gezondheidsbewust levende mensen de voedingen van de hond waarvan ze zo veel houden kritiekloos overlaten aan industriële voedseldesigners. Versvoer (barf) is de beste en gezondste voedingsvorm voor onze hond die alleen nog getopt zou kunnen worden door een vers geslagen prooi van een wild levende hond!´ Volgens Dr. Med. Vet. Vera Biber begint de gezondheid in de darmen!

Afsluitend nog eens terugkomend op Dr. Ian Billinghurst : ‘correct geformuleerde, biologisch adequate voeding bevat veel van de elementen die ook aanwezig zijn in het voedsel van wilde honden. Dat is nou precies waar het om gaat. Er zitten botten, vlees, organen en groente in, samen met fruit, noten en bessen. Het wordt in een andere vorm gebracht, maar de basiselementen van hele voeding, de rauwheid en de basisbestanddelen zijn hetzelfde’.

Laten we daarom met zijn allen proberen om onze honden biologisch adequate voeding te geven. 
Dit ongeacht welke leverancier, welk merk. 


Of kant en klaar vers vlees maaltijden (KVV) of vleesbotten en groentemixen, karkassen of gehele prooidieren of en mix daarvan – het moet in onze levensstijl passen – en zo gezond mogelijk zijn voor onze hond! 
Natuurlijk, vers!

Wij kunnen en wij willen onze huisdieren niet in het gevaarlijke natuurlijke leefmilieu van de voorvaders van onze hond terugplaatsen maar wij kunnen onze hond wel dé gezonde en natuurlijke voeding aanbieden waarop hun lichamen evolutionair ingesteld zijn. 

Behalve in geval van een allergie voor bijvoorbeeld kip of vis e.d., is zoveel mogelijk variatie belangrijk. Voer het liefs zo afwisselend mogelijk: ook bij KVV, zonder merken te noemen - een standaard basis merk en ernaast bijvoorbeld af en toe en/of eens kip, eend, geit, rund, konijn, paard, lam, hert, fazant, etc. Niet altijd en elke dag een leven lang alleen hetzelfde versvlees merk. Bij het volledig zelf samenstellen is het echter belangrijk zich zeer goed in het barfen te verdiepen zodat er op den duur geen tekorten kunnen ontstaan. http://www.barfplaats.nl/  is een uitstekende informatiebron daarvoor.

Ook bij medische aandoeningen is er bij genoemde dierenartsen een oplossing te vinden: bijvoorbeeld  CarniVoer pancreas mix  voor de hond en Bandit nierdieet voor de hond.

Mocht u versvoer voor de kat willen proberen, neemt u dan gerust contact met ons op! Mijn katten zijn oud geworden - maar ze zijn er niet meer - maar ik mis ze wel!